Vyhľadávanie:

Dva milióny hodín bez úrazu

Dva milióny hodín bez úrazu

Ďalší úspech divízneho závodu Mechanika

Sedemstočlenný tím údržbárov divízneho závodu Mechanika má v týchto dňoch dôvod tešiť sa. Podarilo sa im zdvojnásobiť minuloročný úspech v množstve odpracovaných hodín bez úrazu. Prvý milión hodín bez úrazu dosiahli 31. mája 2006. Druhý si na konto pripísali 18. mája 2007. Bez úrazu pracujú od júna 2005.

"Som rád, že mechanici obhájili minuloročný výsledok," povedal generálny manažér pre podporu výroby Ján Vranec. "Dopracovať sa k nemu nebolo ľahké. Už to nebolo o súťaži, o tom, kto bude prvý v cieli. Išlo o viac. Dostať bezpečnosť práce do povedomia ľudí, urobiť všetko pre to, aby sa stala samozrejmosťou, aby to nebolo nič navyše. A to sa, myslím, podarilo."

Riaditeľ Mechaniky Ján Vataščin považuje za základ všetkého poriadok na pracoviskách. "Máme možno oproti iným údržbárskym závodom výhodu v tom, že u nás sa podmienky a charakter práce nemenia často. Vytvárame si ich sami. Snažíme sa vychytať nebezpečné činnosti a minimalizovať riziká. Zamestnanci si všímajú nedostatky, upozorňujú na ne, dávajú na seba i na kolegov pozor."

"Sú takí všímaví," doplnil J. Vranec, "že ich zaregistrujú a upozorňujú na ne, neraz aj s návrhmi na opatrenia, aj na iných pracoviskách, vrátane tých, ktoré sa zameriavajú na školenia o bezpečnosti. Je to obrovská zmena v myslení ľudí."

K výsledkom prispela podľa vyjadrení obidvoch manažérov výrazne aj zmena štýlu práce. Šturmovčinu nahradilo plánovanie. "Priestor, ktorý sme získali, umožňuje vopred sa na robotu dôkladne pripraviť, zvoliť optimálne postupy bezpečnej práce a informovať zamestnancov. Každý tak vie, čo bude robiť," uviedol J. Vataščin.

Komunikáciu medzi ľuďmi považuje generálny manažér pre podporu výroby za absolútnu prioritu. "Je naozaj ťažké nájsť vhodný spôsob ako osloviť ľudí. Ako im vysvetliť, čo chceme robiť a prečo, ako ich otvoriť, aby hovorili o problémoch, aby verili, že to má zmysel. Využívame na to až sedem rôznych spôsobov komunikácie. Každý deň nás presviedča o tom, že to je cesta napredovania. Výsledky v bezpečnosti práce, a to nielen v Mechanike, to len potvrdzujú. Ruka v ruke s ňou idú aj kvalita, produktivita a nákladovosť."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...