Vyhľadávanie:

Dva subjekty, jeden cieľ - dať mladým ľuďom príležitosť

Dva subjekty, jeden cieľ - dať mladým ľuďom príležitosť

Motivujú študentov k programom ešte pred ich vstupom na trh práce

Nezisková organizácia JuniorAchievement Slovensko (JASR) a spoločnosť USSK sa zhodujú v potrebe užšieho prepojenia škôl s praxou. Potvrdili to na ďalšom zo spoločných stretnutí v uplynulých dňoch. JASR podporuje prostredníctvom praktických programov u mladých ľudí ekonomické a podnikateľské myslenie a učí ich aj etickému rozhodovaniu.

Už dlhšie spolupracuje s USSK a jej zástupcami, ktorí pôsobia ako odborní a dobrovoľní konzultanti v rámci programu Aplikovaná ekonómia v košických stredných školách. Na minulotýždňovom stretnutí JASR a USSK sa zúčastnili aj pedagógovia týchto škôl a spoločne diskutovali nielen o doterajšej spolupráci a jej ďalších možnostiach, ale aj o motivácii študentov absolvovať niektorý z programov ešte pred ich vstupom na trh práce. Riaditeľka JASR Marcela Havrilová hodnotí vzájomné vzťahy s košickou oceliarňou ako vynikajúce. "Veľa sme spoločne dokázali, verím, že máme pred sebou ešte veľmi veľa dobrých spoločných projektov," konštatovala.

" So spoločnosťou U. S. Steel Košice sme začali spolupracovať pred niekoľkými rokmi. Bola to prvá firma, ktorá pomáhala na východnom Slovensku rozbiehať naše programy, veriac myšlienke, že do rozvoja mládeže treba investovať. Stala sa jedným z našich najväčších podporovateľov a ja môžem len povedať, že naša spolupráca je stále vynikajúca. Toto partnerstvo biznis firmy a neziskovej organizácie je určite ukážkové. Spoločnosť U. S. Steel Košice je nielen naším finančným podporovateľom, keďže investuje do rozvoja programov, a to hlavne na východnom Slovensku, ale aj partnerom, ktorý aktívne vstupuje do tvorby ich koncepcie. Už niekoľko rokov realizujeme spoločne dobrovoľnícky program, v rámci ktorého topmanažéri z vašej firmy chodia do košických stredných škôl, kde celý rok pracujú s triedami aplikovanej ekonómie. Navyše, konzultanti s U. S. Steel Košice sú pravidelnými členmi hodnotiacich porôt v súťažiach, ktoré organizujeme v rámci aplikovanej ekonómie, cestovného ruchu a globálneho etického programu. Takže naša spolupráca nie je len o financiách. Je to partnerstvo, a to nemôže byť nikdy len o peniazoch. Je to o tom, že dva subjekty majú spoločný cieľ - dať mladým ľuďom šancu, aby sa niečo užitočné naučili, aby po absolvovaní našich programov vedeli, čo v živote chcú a ako to dosiahnu. Možno, že mnohí z nich sa raz stanú vynikajúcimi zamestnancami spoločnosti USSK. Myslím si, že je dôležité povedať aj to, že práve študenti z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského, medzi ktorých chodia konzultanti z U. S. Steel Košice, nás budú v najbližších dňoch reprezentovať na medzinárodnom veľtrhu študentských spoločností v Bukurešti. Verím, že nič nepokazím ak tiež prezradím, že práve oni získajú ocenenie na výročnom zasadnutí Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Titul Top študentský tím si prevezmú priamo z rúk predsedu tejto organizácie."

A čo plány tejto neziskovej organizácie do budúcnosti? M. Havrilová vraví, že hlavným cieľom - alfou a omegou úsilia, je zvyšovať kvalitu programov a partnerstiev s firmami tak, aby prinášali úžitok čo najväčšiemu počtu študentov. Pripravujú aj novinky. Už teraz v lete je na programe letný kemp. Zúčastnia sa na ňom najlepší študenti zapojení do programu Junior Achievement Slovensko. Uskutoční sa posledný júnový týždeň a bude plný team buildingových a voľno časových aktivít, ale i stretnutí s manažérmi z praxe a workshopov.

Na budúci rok zasa plánujú rozbehnúť pilotný projekt vzdelávania pre vysokoškolákov a pracovať na ďalších programoch, ktoré majú medzinárodný rozmer. Počiatky Junior Achievement siahajú do roku 1916, kedy vznikla v Amerike myšlienka podporovať a vzdelávať mladých ľudí, ktorí prichádzali za prácou do veľkých miest z poľnohospodárskych oblastí USA. Ekonomické vzdelávacie programy začala realizovať po svojom založení nezisková organizácia rovnakého mena v roku 1919 v štáte Massachussetts. Vytvárala mimoškolské podnikateľské kluby pre študentov a vyvinula metodiku a programy praktickej pomoci mladým ľuďom v začiatkoch ich podnikania. V 60. rokoch sa programy rozšírili do iných štátov, v 90. rokoch aj do štátov strednej a východnej Európy. Na Slovensku sa programy Junior Achievement realizujú už od jari 1992. Odvtedy ich absolvovalo bezmála 130 tisíc študentov.

K dobrovoľným konzultantom programu aplikovaná ekonómia v košických stredných školách patria z radov zamestnancov U. S. Steel Košice Zuzana Župčanová, Vladimír Jakubík, Vladimír Horňák, Eva Molnárová, Zoltán Orémuš, Ivo Gajdoš, Stanislav Šimoňák, Gabriel Bardiovský, Stanislav Jelč a František Gregor.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...