Vyhľadávanie:

Edward S. Curtis a severoamerický Indián

Edward S. Curtis a severoamerický Indián

V stredu, 3. októbra, sa vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach uskutočnila vernisáž unikátnej putovnej fotografickej výstavy Posvätný odkaz: Edward S. Curtis a severoamerický Indián, špeciálne pripravenej pre Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických. Iniciátorom výstavy vo východoslovenskej metropole bol veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee, ktorý ju v Košiciach spolu s riaditeľom Východoslovenského múzea Róbertom Pollákom aj slávnostne otvoril.

Hlavným zmyslom výstavy 60 fotografických diel je oslava pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky, ich dejín a kultúry. Výstava je skvelou ilustráciou rozsiahlej a pozoruhodnej rôznorodosti severoamerických indiánskych kmeňov a zároveň holdom slávnemu fotografovi a etnografovi Edwardovi S. Curtisovi.

Zdrojom všetkých diel, zahrnutých do kompozície tejto výstavy, je osobný archív, resp. súkromná zbierka Christophera Cardoza. Ide o najväčšiu a svojou šírkou najreprezentatívnejšiu zbierku Curtisových fotografií na svete. Ch. Cardozo je na celom svete všeobecne uznávaný ako najväčší znalec života a diela Edwarda S. Curtisa. O Curtisovi tiež vydal osem kníh a prednáša o ňom v mnohých krajinách sveta. Zo svojho archívu, ktorý obsahuje viac ako štyri tisíc pôvodných Curtisových fotografií, vybral Cardozo 60 najpresvedčivejších a najpodmanivejších Curtisových obrázkov.

"Príbeh tohto neúnavného a empatického fotografa je príbehom 30-ročného hľadania dokumentov o vytrácajúcom sa svete pôvodných Američanov, je príbehom pre každého, je to tiež príbeh, ktorý ma stále mimoriadne očaruje. Keď veľvyslanectvo dostalo príležitosť vystavovať tieto nádherné fotografie v Košiciach a Bratislave, od začiatku som to s nadšením podporoval," povedal na vernisáži ambasádor Vallee. Zároveň kedykoľvek cestoval po Slovensku, vždy so sebou priniesol knihu Posvätný odkaz: Edward S. Curtis a severoamerický Indián, aby ju prezentoval svojim hostiteľom a ľuďom, s ktorými sa stretol. Ako ďalej konštatoval, bol vždy ohromený kultúrnym bohatstvom národnostných menšín na Slovensku - Maďarov, Rusínov i Rómov, ale aj samotnej slovenskej väčšiny - s ich starobylými zvykmi, jazykom, umením a svojským charakterom. Toto je kultúra, ktorá prežila v rôznych historických obdobiach. Vyslovil presvedčenie, že aj táto výstava povedie všetkých k hľadaniu spôsobov ako ochrániť a prechovávať bohaté kultúrne dedičstvo tak, že sa nikdy nestratí. Výstava v Košiciach potrvá do 28. októbra, potom poputuje do Galérie Z v Bratislave.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...