Vyhľadávanie:

dozy

Efektívny, zodpovedný a ekologický spôsob balenia potravín

Efektívny, zodpovedný a ekologický spôsob balenia potravín

dozy

Prechod z lineárneho hospodárstva na obehové sa stal v Európe „horúcou témou“ a to najmä v kontexte balíka predpisov o obehovom hospodárstve, ktorý Európska komisia prijala 2. decembra 2015.

Ten nás vedie k tomu, aby sme sa čoraz viac zamýšľali nad otázkami súvisiacimi s odpadom, ku ktorým bezpochyby patrí aj otázka obalových riešení pre potraviny.

Obaly vyrobené z ocele predstavujú efektívny, zodpovedný a ekologický spôsob balenia potravín. Oceľ je permanentným (stálym) materiálom, čo znamená, že produkty z nej vyrobené možno donekonečna recyklovať, a to bez straty kvality.  Celková 79,5-percentná miera recyklácie obalovej ocele z roku 2016 len potvrdzuje, že práve oceľ je v porovnaní s inými obalovými materiálmi najrecyklovanejším materiálom v Európe (APEAL, 2017).
Už pri samotnom zbere možno oceľ vďaka jej magnetickým vlastnostiam ľahko oddeliť od ostatného odpadu. Jej unikátne ochranné vlastnosti zohrávajú značnú úlohu v prevencii potravinového odpadu vo všetkých fázach dodávateľského reťazca. Oceľové obaly, reprezentujúce unikátnu 100-percentnú bariéru proti svetlu, vode a vzduchu, odolné proti nárazu a vďaka praktickej nerozbitnosti, chránia produkty pred poškodením alebo znehodnotením, a tým minimalizujú straty, či už počas prevozu alebo predaja.

Oceľový obal nielen chráni výrobky až počas piatich rokov (s lehotou skladovateľnosti 3 až 5 rokov), ale čas strávený medzi zberom, prepravou a konzervovaním je zvyčajne kratší ako 3 hodiny, čo minimalizuje straty produktu pri jeho spracovaní (APEAL, 2018). Navyše, konzervované potraviny a nápoje si zachovávajú svoje vlastnosti, a to vrátane chuti a ich výživovej hodnoty. Porciované balenie spotrebiteľom tiež umožňuje nakupovať presné množstvá, čo v konečnom dôsledku pomáha minimalizovať straty pri ich spotrebe.
V neposlednom rade je dôležité podotknúť, že aj deformované, neestetické alebo „škaredé“ produkty môžu byť konzervované a spracované rovnako ako tie bez „chybičiek krásy“, čím sa v konečnom dôsledku minimalizuje strata produktu vo fáze jeho predaja.

Výhody ocele ako obalového materiálu sú však ešte ďalekosiahlejšie. Oceľové plechovky sú vo všeobecnosti nenáročné na prepravu, skladovanie a manipuláciu. Pri preprave alebo skladovaní totiž nevyžadujú žiadnu energiu (vo forme zamrazenia) a podobne je to aj s dodatočným balením počas prepravy, ktoré taktiež nie je potrebné.

Pozrite sa, ako môže oceľové balenie pomôcť s problémom plytvania potravinami:
Less haste. Save taste. Cut waste. na https://www.youtube.com/embed/uDvbA1pwln8)              

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...