Vyhľadávanie:

Ekologické mobilné riešenia nájdeme aj vo fabrike

Ekologické mobilné riešenia nájdeme aj vo fabrike

Obzretie sa za septembrovým Európskym týždňom mobility

Cyklistika je nepochybne považovaná za spôsob dopravy, ktorý nezaťažuje životné prostredie. Spolu s bezpečnou chôdzou bola aj hlavnou témou tohtoročnej kampane Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra 2019, ktorého cieľom je podporovať udržateľné formy dopravy. Pýtate sa, ako k tomu môžu jednotlivci prispieť?

Podľa údajov zverejnených na portáli euractiv.sk tvoria v Európskej únii emisie CO2 vyprodukované dopravou 21,7 %, zatiaľ čo priemysel vypustí 19,7 % emisií (údaje sú za rok 2016). Do práce zrejme peši nepôjdeme, ale čím častejšie sadneme na bicykel alebo použijeme mestskú hromadnú dopravu, tým menej emisií pôjde na ťarchu dopravy.

Mnohí naši zamestnanci sú nadšení cyklisti a bolo by ich určite oveľa viac, pokiaľ by viedol do nášho podniku aspoň jeden cyklochodník. Ani to však mnohých neodrádza a hoci musia obchádzať rýchlostnú cestu, neváhajú po bezpečných trasách šliapať o pár kilometrov viac. Len v septembri prišli naši zamestnanci do práce na bicykli 3968-krát. Počas Európskeho týždňa mobility to bolo spolu 910 zamestnancov, ale najviac, až 204 zamestnancov, prišlo do práce na bicykli v stredu 11. septembra.

„V podmienkach USSK je vstup na bicykli povolený cez bránu č. 2 a 3. Cyklisti tam majú nainštalovaný samostatný turniket, aby neboli ohrození autami,“ povedal riaditeľ SBS Gabriel Lörinc. „Pri bráne č. 7 a 8 majú zase na vstup samostatnú bráničku a pri bráne č. 1 prístrešok, kde môžu bicykel odložiť a vstúpiť cez osobnú bránu,“ doplnil.

Ďalšou formou ekologickej prepravy je využívanie bicyklov v samotných výrobných prevádzkach. Služobné bicykle zaobstaráva na základe požiadaviek zo závodov úsek nákupu a využívajú sa najmä na presun zamestnancov po prevádzkach, na porady, školenia či na iné útvary. V USSK sa ich pohybuje zopár stoviek a vzhľadom na dĺžku liniek a rozsah areálu je to už mnoho rokov zároveň ekologické i ekonomické riešenie.

„V divíznom závode Zušľachťovne a obalová vetva používame v súčasnosti 164 bicyklov. Desať z nich sú trojkolesové bicykle, ktoré slúžia na prevoz náradia a malých náhradných dielcov počas opráv, na odvoz vzoriek do laboratórií či výber materiálu zo skladu,“ objasňuje Tibor Kovács, riaditeľ závodu. Podobné využitie má aj 45 služobných bicyklov v Studenej valcovni a ďalšie desiatky v ostatných závodoch.

Bezpečnosť na prvom mieste aj pri bicyklovaní. Samozrejme, ako pri každej inej činnosti, aj pri bicyklovaní je žiaduce vyhnúť sa akémukoľvek zraneniu. Používanie bicyklov v USSK upravuje Postup bezpečnej práce Príchod a odchod z pracoviska, pohyb na pracovisku, ako aj Všeobecný bezpečnostný postup Bezpečná doprava po pozemných komunikáciách. Okrem iného sa podľa nich od cyklistov vyžaduje, aby pred prechodom cez bránu do USSK zostúpili z bicykla, cez turniket či bráničku prešli peši a bicykel tlačili vedľa seba. Cyklisti takisto musia nosiť zapnutú prilbu, mať ochranu zraku a odev s reflexnými prvkami alebo reflexnú vestu. Samozrejmosťou by mal byť dobrý technický stav bicykla a funkčné brzdy i svetlá.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...