Vyhľadávanie:

Energie okolo nás

Energie okolo nás

Šetriť znamená platiť menej. Doma i v práci.

Online prednáška pod patronátom ženskej siete USSK, na ktorú sa pripojilo až 262 účastníkov, priniesla aj vo februári zaujímavé témy i praktické rady. Stratiť dôležitý súbor či dáta po hodinách práce je snáď nočnou morou každého efektívne pracujúceho človeka. V úvodnom IT okienku sa Ladislav Gaál venoval aplikácii OneDrive, ktorá umožňuje stále zálohovanie dát a ich následnú obnovu, aj keby sa osobný počítač pokazil. Aplikácia Microsoftu však musí pracovať správne, tj. pri ikone „obláčika“ nemôže byť krížik, vtedy OneDrive nezálohuje, hoci si to používateľ môže myslieť. Aké sú možnosti spravovania aplikácie, ktorú musí riešiť samotný používateľ, keďže externe to nejde? Viac informácii nájde každý v prezentácii z podujatia na intranete v sekcii WIN alebo poradia kolegovia na help desku.

V ďalšej časti prednášky sa postupne vystriedali Ladislav Horváth, generálny manažér pre energie a ľudia z jeho tímu, Andrea Ábelová a Radoslav Petro. Spolu s Petrom Mosným, riaditeľom pre EÚ ETS a analýzy predstavili fungovanie viac než 20 druhov energií v USSK a možnosti znižovania toľko diskutovaných emisií oxidu uhličitého (o tejto téme čítajte viac v článku Znižovanie emisií skleníkových plynov je v záujme nás všetkých na s. 6, OV 2/2021). Každého však určite zaujali aj rady, ako vieme šetriť energie doma a platiť tak vo faktúre výrazne menej. A v neposlednom rade produkovať aj menej CO2.

Rady pre vykurovanie: prekrývajme okná, nie radiátory, regulujme teplotu, krátko a intenzívne vetrajme, využívajme rekuperáciu. Vykurovanie je v domácnostiach najväčší „žráč“ energie a zdroj CO2.

Teplota vykurovania znížená o 1°C dokáže za rok ušetriť až 6 % energie. Najúčinnejšie je tepelné čerpadlo, nasleduje elektrické vykurovanie a plynový kondenzačný kotol so štvornásobkom emisií CO2 oproti tepelnému čerpadlu.

Energetici celoročné vykurovanie drevom neodporúčajú. Aj keď je drevo CO2 neutrálne a obnoviteľné, takisto obsahuje uhlík a keď ho spálime, trvá 30 rokov, kým sa obnoví životný cyklus stromu. „Pre zníženie produkcie CO2 je potrebné zachovať lesy v čo najvyššej možnej miere, nielen že nevypustíme v nich nahromadený uhlík a spálením CO2, ale aj nechávame možnosť, aby CO2 naďalej z ovzdušia zachytávali,“ vysvetlil Radoslav Petro.  

Rady pre varenie: Nezohrievajme vo varnej kanvici viac vody, ako potrebujeme, je to zbytočne vyhodená a zaplatená energia. Pri varení požívajme pokrievky, usporíme tým 150 až 300 % energie. Efektívne sú aj tlakové hrnce či indukčné varné dosky, ktoré napr. oproti plynovému sporáku vyprodukujú 10-krát menej emisií CO2.

Znižovanie emisií CO2 teda nezávisí len od štátov alebo firiem. Vie k tomu prispieť každý jednotlivec. Obrovským zdrojom emisií CO2 je aj doprava, letecká, nákladná i osobná. Ak cestujeme do práce, na dovolenku, produkujeme CO2. Nie je jedno, aké auto používame, väčšie autá produkujú oveľa viac CO2 a neefektívne je aj to, ak sa v ňom vozí niekto sám. Znížme konzum, recyklujme, každý zbytočne vyrobený produkt vyčerpáva prírodné zdroje a prispieva k zvyšovaniu emisií, radia energetici USSK.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...