Vyhľadávanie:

„Energiu viete riadiť veľmi dobre...“

„Energiu viete riadiť veľmi dobre...“

Absolvovali sme druhý re-certifikačný audit systému energetického manažérstva

V poradí už druhý  re-certifikačný audit  systému energetického manažérstva podľa normy EN ISO 50001:2012 absolvovala od 25. do 28. marca tohto roku spoločnosť U. S. Steel Košice. Výsledky štvordňovej previerky a verdikt audítorov spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Mariána Harčarika, Evy Vaňkovej a Mareka Štefanka si prišli vo štvrtok 28. marca 2019 popoludní vypočuť do šikmej zasadačky hlavnej administratívnej budovy viceprezident pre inžinierske činnosti a inovácie David Hathaway, generálny manažér pre energie a manažment CO2 Ladislav Horváth i manažéri dotknutých závodov a odborných útvarov.

Ako  uviedol v záverečnej správe vedúci audítor Marián Harčarik, trojčlenný audítorský tím nenašiel počas „testovania“ žiadnu odchýlku od požiadaviek normy, bilancia je teda veľmi pozitívna. „Hneď prvý deň sme sa tešili z vašich dosiahnutých výsledkov,  ďalej ste nás len pozitívne prekvapovali. Máme dojem, že energiu viete  riadiť veľmi dobre, máte veľmi  dobré nástroje na to, ako  spotrebu postupne znižovať a prispôsobovať ju  jednotlivým technológiám, ktoré postupne implementujete. My, ako audítorský tím, sme sa  zhodli na  tom, že požiadavky normy 50001 plníte,“ konštatoval okrem iného.

Audítori pri hodnotení procesu a systému energetického manažérstva v U. S. Steel Košice upriamili pozornosť na osem pozitívnych pozorovaní, ktoré patria k silným stránkam spoločnosti. V tejto súvislosti ocenili prijatie dlhodobej stratégie  spoločnosti vrátane hospodárenia s energiami, zameranie útvaru GM pre výskum a vývoj a jeho spoluprácu s technicky orientovanými vysokými školami a externými pracoviskami podobného zamerania pri aplikácii nových poznatkov alebo riešení úloh pre jednotlivé divízne závody a tiež centralizovanie  sledovania energetickej efektívnosti  a vznik samostatného útvaru, ktorý sa komplexne stará o hospodárenie s energiami a manažment CO2. Vyzdvihli tiež oblasť vzdelávania. „Veľmi sa nám páči prispôsobenie  procesu vzdelávania  zámerom vedenia spoločnosti a zamestnancom,“ konštatoval Marián Harčarik. „Privítali sme vašu aplikáciu nových produktov pre ďalšie vzdelávania v oblasti energetiky, ako aj iných programov, napríklad koučingu, Carnegie Way, ktoré majú prispieť  k zlepšeniu riadenia firmy.“ Vysoko tiež v mene tímu ohodnotil úzku vzájomnú spoluprácu divíznych závodov pri zabezpečovaní kontinuity výroby, s čím v konečnom dôsledku súvisí aj dosahovanie  požadovanej  energetickej efektívnosti. Audítorov pozitívne prekvapil aj náskok v postupnej implementácii nových požiadaviek normy zameraných na hodnotenie  rizík v oblasti spotreby energie, ktorú budú posudzovať až pri ďalšom audite. Ocenili tiež pokračovanie úsilia v znižovaní prevádzkových nákladov na energie, a to aj prostredníctvom postupnej inštalácie LED svietidiel vo výrobných halách, montáže frekvenčných meničov alebo odstraňovania strát na rozvodných systémoch.

Proces systému energetického manažérstva v U. S. Steel Košice audítori označili za veľmi dobrý a stabilný. Medzi odporúčania zaradili: prehodnotiť zmluvu o referenčnej energetickej úrovni, a to vo vzťahu k  zavádzaniu nových technológií na dosahovanie  vyšších kvalitatívnych ukazovateľov produktov, ktoré sú energeticky náročnejšie, ďalej pokračovať v implementácii  nových požiadaviek normy EN ISO 50001, doplniť do plánu vzdelávania preškolenie manažmentu a interných audítorov z revidovanej normy 50001:2018 a pokračovať v prenose dát pri meraní spotrieb určitých výrobných uzlov.    

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...