Vyhľadávanie:

Európski oceliari žiadajú urýchlene prijať ochranné opatrenia

Európski oceliari žiadajú urýchlene prijať ochranné opatrenia

Po zasadnutí Rady pre konkurencieschopnosť bude o oceli rokovať aj Rada pre zahraničné veci EÚ

     V nadväznosti na mimoriadne zasadnutie Rady pre konkurencieschopnosť, ktoré sa uskutočnilo v Bruseli 9. novembra 2015 s cieľom prediskutovať krízu v európskom oceliarskom priemysle a na ktorom zastupoval Slovenskú republiku minister hospodárstva Vazil Hudák, bude tejto závažnej téme venovaná pozornosť aj na zasadnutí Rady pre zahraničné veci EÚ, ktoré sa bude konať 27. novembra.

     V pracovnej agende je aj diskusia o obchodných vzťahoch s Čínou, ktorej dotovaný oceliarsky priemysel a produkty dovážané do Európy neférovo pod trhovú cenu spôsobujú európskym výrobcom vážne problémy. Na programe bude aj príprava 10. konferencie Svetovej organizácie pre obchod (WTO) v Nairobi 15. - 18. decembra 2015. Práve proti udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne protestujú európski oceliari, keďže ich čínski konkurenti vedia ponúkať lacnú oceľ aj preto, že ich výroba je subvencovaná vládou. Oceliari podporovaní odbormi žiadajú v Európe urýchlené zavedenie ochranných obchodných opatrení proti neférovým importom. Oceľ je globálne obchodovateľným produktom a preto sú nevyhnutné rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov v svetovom meradle. V EÚ trvá zavedenie ochranných opatrení v priemere až dva roky, čo je príliš dlhá reakcia a takáto zdĺhavosť môže viesť k zatváraniu fabrík a znižovaniu počtu pracovných miest. K tomu došlo v októbri vo Veľkej Británii, ktorá v priebehu jedného mesiaca stratila 19 percent celkovej pracovnej sily v oceliarenskom priemysle. Aj pre slovenských oceliarov je mimoriadne dôležité, aby boli ochranné opatrenia v rámci EÚ zavedené čo najskôr s cieľom zabrániť kritickej a nezvratnej situácii.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...