Vyhľadávanie:

Európsky parlament 10.3. odhlasoval rezolúciu o cezhraničnom opatrení na uhlík

Európsky parlament 10.3. odhlasoval rezolúciu o cezhraničnom opatrení na uhlík

CBAM - Carbon Border Adjustment Mechanism

Poslanci sa zhodli na zásade, že vyššie ambície EÚ v oblasti klímy si vyžadujú lepšiu ochranu ekonomiky a pracovných miest.

A k tomu im treba zatlieskať. Po rokoch presviedčania sa zdá, že europoslanci pochopili, že opatrenie CBA alebo takzvaný Carbon Boarder Adjustment má byť doplnkom k bezplatne prideľovaným emisným kvótam a nie ich nahradením.

Ak by toto hlasovanie stroskotalo, na európskom trhu by sa síce vyrovnala pozícia únijných a neunijných výrobcov. Ale ak by sme chceli exportovať mimo EÚ, tak by sme boli v značnej nevýhode. Čiže by sa o niečo zrovnoprávnil európsky trh a zároveň pre Európanov by boli znevýhodnené trhy mimo únie. Časť poslancov totiž presadzovala len náhradu CBA za voľné prideľovanie kvót energeticky náročnému priemyslu.  

Ak však EÚ prichádza s ambicióznejšími cieľmi v klimatickej oblasti, musí zároveň upevňovať opatrenia na udržanie priemyslu v Európe. Opatrenie CBA bez bezplatných alokácii by spôsobilo presun výroby mimo EÚ.  Popri možnej strate pracovných miest, bolo doteraz nepochopiteľné, prečo niekto očakával, že v Číne budú produkovať menej emisií CO2 než v európskych firmách. V Číne lámu rekordy vo výrobe ocele, Európa stráda a každým rokom produkuje menej a ešte si sama doteraz kládla nové prekážky.

Konečne!

V týchto dňoch cítime určité oživenie na trhu. Celé je to však veľmi krehké a my sa neustále obávame, aby z oživenia európskeho trhu neprosperovali napokon fabriky z krajín mimo EÚ. Práve tie totiž stále ťažia z toho, že môžu bez akýchkoľvek obmedzení predávať na našom trhu, ale už nemusia spĺňať tie náročné environmentálne podmienky, ktoré plníme my.  Zdá sa nám, že sa blýska na lepšie časy a EÚ prechádza od slov k činom.

Reakcia oceliarskej asociácie ­EUROFER na toto hlasovanie bola okamžitá a generálny riaditeľ Európskej asociácie ocele Axel Eggert ho okomentoval takto:

„Európsky parlament vyslal jasný signál, že uskutočniteľné uhlíkové opatrenia na hraniciach majú zásadný význam pre prechod priemyslu na klimatickú neutralitu. Toto opatrenie musí vyrovnať rozdielnosť nákladov na uhlík medzi globálnymi konkurentmi a dovozmi, namiesto nahradenia alebo zníženia súčasnej úrovne ochrany ekonomiky a pracovných miest.“

„Priama výmena bezplatných emisných kvót CO2 za hraničné opatrenie a úplné vystavenie sa nákladom na EÚ systém obchodovania s emisiami by bola zlou politikou. Výroba primárnej ocele tvorí tri pätiny európskej produkcie a takíto výrobcovia by čelili uhlíkovým nákladom najmenej dvadsaťkrát vyšším ako globálni konkurenti vyvážajúci oceľ do EÚ, “ dodal Eggert. „Toto hlasovanie potvrdzuje, že parlament EÚ má v úmysle chrániť výrobu a pracovné miesta v Európe.“

Európske oceliarske spoločnosti rozbiehajú veľa projektov na vývoj a implementáciu prelomových nízko uhlíkových technológií. Tento prechod bude úspešný iba za správnych trhových podmienok, ktoré uľahčí podporný rámec, ktorý obsahuje účinné opatrenia na ochranu ekonomiky a pracovných miest.

Európsky priemysel všeobecne, a konkrétne oceľ, potrebujú rovnaké medzinárodné podmienky - také, ktoré podporujú férovú hospodársku súťaž, podporujú investície do inovácií a zavádzanie prelomových technológií. Musia sa vytvoriť trhy pre zelené materiály a takisto musia byť k  dispozícii vhodné nízkouhlíkové zdroje energie.

„Vyššie klimatické ambície na roky 2030 a 2050 si vyžadujú posilnenú, nie oslabenú ochranu ekonomiky a pracovných miest. To sa dá dosiahnuť, iba ak sa uhlíkové opatrenia na hraniciach implementujú ako doplnkový nástroj na podporu existujúcich ochranných opatrení. Vítame, že to zvolení poslanci uznali,“ zdôraznil Eggert.            

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...