Vyhľadávanie:

Fidelio už tento piatok

Fidelio už tento piatok

Prvá tohtoročná premiéra v Štátnom divadle Košice sa konala 24. januára na Malej scéne.

Inscenácia Jurgova Hana bola inšpirovaná poviedkou Ivana Horvátha Dve ženy Petra Jurgu. Režisérka Alena Lelková sa k nej vrátila po 13 rokoch, jej študentská inscenácia tejto hry získala hlavnú cenu na festivale Nová dráma 2007.

V komornom príbehu rodičia aj deti pátrajú po svojej minulosti a tak zúfalo sa tešia na neistú budúcnosť. Jurgova Hana zachytáva problémy súčasnej rodiny, ktorá nie je schopná vytvoriť teplo domova, poskytnúť citové zázemie a byť oporou. Poeticko-drsným jazykom s krutým humorom hovorí o živote na periférii, o tej každodennosti, ktorá sa zrkadlí v nutnosti prežiť.

Skvelé výkony na javisku predviedli známi košickí herci Ivan Krúpa, Tatiana Poláková, Dana Košická, Michal Soltész, Tomáš Diro a František Balog.

Na február pripravilo Štátne divadlo ďalšie dve premiéry. Vo štvrtok, 14. februára to bola premiéra multimediálneho tanečného divadla  úspešného autorského tímu Ondreja Šotha, Milada Horáková, inšpirovaná osudom ženy, ktorá bola nespravodlivo odsúdená a popravená v najväčšom z vykonštruovaných politických procesov, ku ktorým dochádzalo v 50. rokoch 20. storočia v komunistickom Československu.

Už tento piatok, 21. februára, uvedie Štátne divadlo aj opernú premiéru. Bude ňou Fidelio geniálneho skladateľa Ludwiga van Beethovena.                                      

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...