Vyhľadávanie:

FIFA Medical Centre of Excellence

FIFA Medical Centre of Excellence

Nemocnica Košice-Šaca má prestížny titul

Nemocnica Košice-Šaca získala prestížny titul FIFA Medical Centre of Excellence. Medzinárodná futbalová federácia FIFA ho udeľuje iba najlepším pracoviskám sveta. Na Slovensku sa Nemocnica Košice-Šaca týmto ocenením dostáva do spoločnosti najprestížnejších svetových športovo-medicínskych centier. Slávnostná inaugurácia FIFA Medical Centre of Excellence Nemocnice Košice-Šaca sa za prítomnosti Michala Pišoju podpredsedu predstavenstva AGEL SK, Richarda Rašiho, primátora mesta Košice, Jána Slávika, riaditeľa Nemocnice Košice-Šaca, Prof. Jiřího Dvořáka, FIFA Chief Medical Officer and Chairman of F-MARC a Martina Vasa, Head of FIFA Medicine and Science Department uskutočnila v priestoroch nemocnice 1. júla 2016.

Futbal je v súčasnosti najpopulárnejší šport na svete. Svet dnes eviduje viac ako 300 miliónov registrovaných hráčov. Úrazy pri futbale sú najčastejším dôvodom ošetrenia na ortopedicko- traumatologických pracoviskách. FIFA sa rozhodla hrať aktívnu úlohu v podpore výskumu vo futbalovej medicíne. V roku 1994 zriadila Medical Assesment and Research Centre (F- MARC) a od roku 2005 vytvorila vo svete 49 FIFA Medical Centres of Excellence.

Akreditácia FIFA Medical Centre of Excellence v Košiciach-Šaci je vyvrcholením úsilia kolektívu lekárov, ktorí si pred viac ako tromi rokmi dali za cieľ priblížiť pracovisko najprestížnejším športovo-medicínskym centrám vo svete. „Nadviazali sme na dlhoročnú tradíciu našej nemocnice, ktorá roky zabezpečovala viaceré reprezentačné výbery Slovenska v ľadovom hokeji, futbale, basketbale, hádzanej aj v ďalších športoch. Výhodou nášho pracoviska je komplexnosť poskytovaných služieb. Tím špecialistov v oblasti ortopédie, traumatológie, chirurgie, rehabilitácie, kardiológie, internej medicíny či telovýchovného lekárstva, je podporený kvalitnou diagnostikou a moderným prístrojovým vybavením,“ uviedol MUDr. Peter Polan, zástupca primára ortopedického oddelenia Nemocnice Košice-Šaca.

„Naším hlavným cieľom ostáva poskytovať kvalitné medicínske služby rekreačným aj profesionálnym športovcom všetkých vekových kategórií z celého Slovenska aj zo zahraničia,“ vysvetlil MUDr. Ján Slávik. „Odborná spolupráca a výmena skúseností s ostatnými centrami nám umožní ďalej skvalitňovať naše služby.“

Cieľom Medical Centre of Excellence Košice-Šaca je zapojiť sa do projektov FIFA 11+ pre zdravie, ktorý je určený na podporu zdravia a fyzickej aktivity detí školského veku. „FIFA 11+ je preventívny program úrazov pohybového aparátu, ktorý by sme radi implementovali do škôl a futbalových oddielov. Program prevencie náhlej smrti pri športe je súčasťou kardiovaskulárneho skríningu u aktívnych športovcov, aj ľudí, ktorí po dlhšej prestávke začínajú so športom. Do budúcna máme pripravené vlastné projekty zamerané na poranenia chrupky, regeneračnú medicínu, či výskum v oblasti meniskov, skrížených väzov,“ dodal MUDr. Peter Polan.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...