Vyhľadávanie:

Hlavná výhra Petrovi Hajdučekovi

Hlavná výhra Petrovi Hajdučekovi

Ceny pre výhercov projektu Profesionáli konajú bezpečne

Stredné odborné učilište hutnícke v Košiciach - Šaci bolo vo štvrtok 15. decembra 2005 miestom vyhodnotenia výsledkov prvej etapy súťaže projektu Profesionáli konajú bezpečne.

Projekt pre stredné školy pripravil a realizoval útvar Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. Cieľom tejto iniciatívy bolo preniesť myšlienky bezpečného konania v každej životnej situácii medzi mládež. Nie náhodou. Otázky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sú pre oceliarsku spoločnosť najdôležitejším princípom a sú povýšené nad všetky záujmy podnikania.

U. S. Steel po svojom vstupe do košických železiarní urobila pre zvýšenie povedomia zamestnancov k bezpečnej práci veľmi veľa. Podobnú iniciatívu teraz presadzuje aj medzi dnešnými študentmi, ktorí raz možno prevezmú štafetu v hute po svojich rodičoch. Drží sa pritom hesla - profesionáli konajú vždy bezpečne. Pri práci, športe, akýchkoľvek činnostiach.

Fotografická súťaž a súťaž článkov boli pre mladých príležitosťou viac si všímať konanie seba i svojho okolia v rôznych situáciách, zachytiť ich na film, digitálny obraz, alebo slovom, a pokúsiť sa zaujať porotu, ktorá najlepšie práce odporučila odmeniť. Do telocvične učilišťa, na tento účel upravenej - výstavka osobných ochranných pracovných prostriedkov i najlepších výrobkov mladých učňov ocenených v celoslovenskej súťaži Ministerstva hospodárstva SR za ostatných desať rokov - sa zišlo bezmála päťsto študentov z dvadsiatich piatich škôl Košického samosprávneho kraja, ktoré sa do súťaže od septembra tohto roku zapojili. Pre dvadsiatich štyroch z nich - pätnástich v kategórii fotografií a deviatich v kategórii textových príspevkov boli pripravené ceny.

K prítomným sa prihovoril prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr. "Sme presvedčení o tom, že robíme správnu vec," povedal na margo iniciatív, ktoré firma v oblasti bezpečnosti vyvíja. "U. S. Steel prijala myšlienku bezpečnej práce za svoju už pred vyše sto rokmi pri svojom vzniku a riadi sa ňou podnes. Naša materská firma vytvorila prvý priemyselný program bezpečnej práce v USA. Bezpečné pracoviská a zamestnanci bez zranení - je to dobré pre nás všetkých. Podniky, v ktorých je bezpečnosť na vysokej úrovni, majú vynikajúce výsledky aj v podnikaní." David Lohr sa poďakoval študentom, ktorí zaslali do súťaže vyše sedemsto prác. Hoci ceny, ako uviedol, si prevezmú iba niekoľkí najlepší, víťazmi sú, podľa jeho názoru, všetci.

Hosť stretnutia Andrej Bán, renomovaný slovenský fotograf a novinár, ktorý sa často pohybuje v krízových oblastiach sveta, prostredníctvom fotografií priblížil mladým svoju zaujímavú, ale nebezpečnú prácu. Zdôraznil však, že aj on sa usiluje riziká minimalizovať. "Žiadna fotografia nestojí za to, aby človek riskoval svoj život. Ľudský život je to najcennejšie, čo máme," odkázal mladým.

Výsledky súťaže vyhlásil riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Ján Bača. "Vo fotografickej súťaži sme chceli od vás, aby ste rozpoznávali bezpečné od nebezpečného. Určite sa vám to v živote zíde," povedal. "Dostali sme práce 505 študentov z dvadsiatich piatich škôl. Poslali nám 331 fotografií, 339 textov a štyridsať iných prác - grafiky, prezentácie a videá."

Najlepšie snímky prostredníctvom video projekcie mohli vidieť všetci prítomní. Autori ich počas ceremoniálu odovzdávania cien aj slovne komentovali. Pripojili zopár myšlienok o tom, ako fotografie vznikali a čo nimi chceli povedať. Hlavnú cenu, digitálnu zrkadlovku Nikon D 50, dva objektívy a SD kartu 512 MB, získal Peter Hajduček z Gymnázia M. R. Štefánika na ulici L. Novomeského v Košiciach. Fotoaparáty, športové potreby a knihy si prevzali aj ďalší ocenení. (Mená všetkých výhercov uverejňujeme osobitne). Naprázdno zo stretnutia však neodišiel nikto. Každý z mladých ľudí dostal hokejový dres s názvom Safety 1, ktorý je pre nich vstupenkou na otvárací ceremoniál Steel Arény vo februári budúceho roku.

"Dúfam, že budete v aktivitách orientovaných na bezpečnosť pokračovať," oslovil na záver prítomných študentov David H. Lohr. "Ak sa vám podarí upozorňovať kamarátov, spolužiakov, ale i rodičov a známych, že niečo robia veľmi nebezpečne, súťaž splnila svoj cieľ," konštatoval.

Projekt Profesionáli konajú bezpečne nekončí. Na fotografie a príspevky mladých čakáme aj v budúcom roku.

Výhercovia súťaže

Fotografie
  • Peter HAJDUČEK, Gymnázium M. R. Štefánika, L. Novomeského 4, Košice
  • Daniela SCHREIEROVÁ, Súkromné 8-ročné gymnázium, Dneperská 1, Košice
  • Jozef ZSIGRAI, SOU hutnícke Košice - Šaca
  • Štefan KURU, SOU hutnícke Košice - Šaca
  • Zorka VÁRADYOVÁ, Ev. gymnázium J. A. Komenského, Puškinova 3, Košice
  • Martin ŠTÓS, SPŠ hutnícka, Alejova 1, Košice
  • Peter JESO, SPŠ dopravná, Hlavná 113, Košice
  • Lucia TAKÁČOVÁ, Združená stredná škola odevná a textilná, Textilná 1, Košice
  • Nina JAKEŠOVÁ, Ev. gymnázium J. A. Komenského, Puškinova 3, Košice
  • Katarína FAZEKAŠOVÁ, Škola úžitkového výtvarníctva, Jakobyho 15, Košice
  • Alexander STOJKOVIČ, Súkromná stredná umelecká škola filmovej, televíznej, rozhlasovej tvorby a techniky, Palackého 14, Košice
  • Erik ERŽIN, Súkromná stredná umelecká škola filmovej, televíznej, rozhlasovej tvorby a techniky, Palackého 14, Košice
  • Štefánia SALABOVÁ, SOU poľnohospodárske J. Majlátha 2, Pribeník
  • Štefánia GÁBOROVÁ, SOU poľnohospodárske J. Majlátha 2, Pribeník
  • Monika PETROVÁ, SOU poľnohospodárske J. Majlátha 2, Pribeník
Textové príspevky
  • Peter ZAVADSKÝ, Gymnázium Alejová 1, Košice
  • Beáta VILÁGIOVÁ, SPŠ a OA s vyuč. jazykom maďarským, Grešákova 1, Košice
  • Katarína DŽUNKOVÁ, Gymnázium Šrobárova, Šrobárova 1, Košice
  • Simona VRABKOVÁ, SPŠ strojnícka, Košice
  • Tomáš KUNDĽA, Gymnázium Alejová 1, Košice
  • Marek TEŠŠER, Gymnázium Alejová 1, Košice
  • Ján HOFFMANN, Gymnázium Alejová 1, Košice
  • Jarmila PANCURÁKOVÁ, OA Polárna, Košice
  • Lukáš PAVLIKOVSKÝ, Gymnázium Trebišovská, Košice

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...