Vyhľadávanie:

Hollywood only on line

Hollywood only on line

Predstavujeme finalistov U. S. Steel Talent Night 2006

Vytancovali si Las Vegas i Hollywood. Ostali však doma. Amerika sa nekonala. Bola pre nich finančne, a možno, že aj inak, jednoducho nezvládnuteľná. Pre mladých košických tanečníkov je ale našťastie podstatná iná vec. Nezničiteľná chuť do tanca. Hocikde a za každých okolností. Hollywood je skrátka na inej tanečnej planéte. Na programe dňa sú skromnejšie, ale reálne ciele. Napríklad súťaže na Ukrajine, v Poľsku, Maďarsku. Neznamená to ústup z ambícií. Práve naopak. Ich ctižiadosť ostáva vysoká a ciele náročné. Najbližšie by napríklad radi vyhrali finále súťaže U.S. Steel Talent Night. Hovoríme o tanečnom zázraku zo základnej školy na Tomášikovej ulici v Košiciach. Volá sa TST.

Angela Štefániková je vedúcou súboru a Viktória Štefániková, jej dcéra, jeho choreografkou. Počas uplynulých šiestich rokov vypiplali mimoriadne talentované dieťa. Tanečný súbor vznikol z prvých dvoch choreografií pripravených Viktóriou pri príležitosti 40. výročia založenia základnej školy. Netrvalo dlho a tanečníci z Tomášikovej začali zbierať ocenenia. K viacerým hlavným cenám z celoslovenských tanečných súťaží a festivalov pribudli aj ocenenia medzinárodné. V roku 2005 sa súbor TST stal hneď dvojnásobným majstrom Európy (v kategórii detí i juniorov) so zabezpečeným postupom na Majstrovstvá sveta v Las Vegas. V roku 2006 sa zasa stali dvojnásobnými vicemajstrami Európy a súčasne si vytancovali postup na MS do Hollywoodu. Pani Angela to okomentovala lakonicky.

"Tituly majstrov a vicemajstrov Európy sme za minulý a tento rok získali na súťažiach v Rakúsku, konkrétne v Linci a v Bádene pri Viedni. Bolo to naozaj úžasné. Mohli sme sa tam zoznámiť so svetovou špičkou, a keď si uvedomíte, že náš súbor zo základnej školy sa medzi ňu opakovane zaradil, je to prosto fantastické. Pokiaľ ide o tie postupy na majstrovstvá sveta do USA, nuž, jednoducho povedané, nemali sme a nemáme na to peniaze. Pozrite sa, my od každého člena súboru vyberáme po sto korún mesačne. Z toho hradíme štartovné na súťažiach, zaobstarávame kostýmy, rekvizity, mixáž hudby. Samozrejme, že keby nebolo účinnej pomoci rodičov detí, tak by sme sa za tie peniaze pri dnešných cenách nedostali vôbec nikde. Všetko si robíme na kolene a už to Rakúsko bolo vlastne nad naše možnosti."

Tanečný súbor TST má dnes k dispozícii dvadsaťpäť choreografií, ktoré môže hocikedy prezentovať. A aj to robí. Súbor ochotne vystupuje na najrôznejších podujatiach. V minulom roku sa tanečníci z Tomášikovej stali členmi Východoslovenskej ligy tanca a sú aj členmi Európskeho tanečného zväzu (ESDU), čo im okrem iného umožňuje prihlásiť sa aj na majstrovstvá krajín východnej Európy. TST už svoje umenie obhájil na "západe", dnes sa obracia na "východ".

"V posledný augustový týždeň máme sústredenie ako súčasť prípravy na septembrové súťaže. Dcéra už pripravuje ďalšie choreografické prekvapenie pre naše vystúpenie na Ukrajine. Tešíme sa aj na finále U.S. Steel Talent Night. Ja osobne by som bola najradšej, keby sme tam získali Cenu diváka. A ako odmenu spoluprácu s choreografom a režisérom Jánom Ďurovčíkom. Ten je pre nás najväčšou slovenskou tanečnou autoritou."

Tanečný súbor ZŠ Tomášikova je otvorený pre všetky deti, ktoré prichádzajú do tamojšej školy. Už teraz majú 38 prvákov. Možno sú medzi nimi aj budúci majstri sveta. A možno, že práve niektorí z nich uvidia Hollywood aj na vlastné oči, nielen on line na internetovej stránke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...