Vyhľadávanie:

Hra na bicie ho napĺňa

Hra na bicie ho napĺňa

V košickej kapele Obliterate bubnuje už dvadsať rokov železiar Marcel Malega

Tohtoročné udeľovanie cien Rádia FM Radio Head Awards bolo úspešné aj pre košickú kapelu Obliterate. V kategórii Hard&Heavy získali ocenenie za najlepšiu hudbu uplynulého roka. Vyslúžili si ho za v poradí štvrtý album Superboring.

Žáner, ktorému sa venujú, nepatrí medzi väčšinové (hrajú mix grind coru a technického extrémneho metalu), napriek tomu majú fanúšikov po celom Slovensku, ale i v zahraničí, najmä v Čechách. Na hudobnej scéne sú už dvadsať rokov. K zakladajúcim členom kapely patrí bubeník Marcel Malega, v civile zámočník v divíznom závode Údržba.

Na stretnutie prišiel na bicykli. Vonku mrzlo a fúkal vietor. "Na bicykli jazdím do roboty už asi desať rokov, v lete i zime. Má to výhody. Kým počas nedávnej kalamity vietor a sneh zastavili električky a problémy mali i vodiči osobných áut, ja som prešiel," usmial sa. Bicykel, skialpinizmus, lyžovanie, plávanie, turistika patria k jeho životnému štýlu tak, ako vegetariánstvo, ktoré vyznáva už pätnásť rokov. Voľný čas delí hlavne medzi rodinu a muziku. "Bez pochopenia a tolerancie mojich blízkych by som sa tejto svojej najväčšej záľube nemohol naplno venovať. Ďakujem im za trpezlivosť, " zdôraznil niekoľkokrát počas rozhovoru.

K hudbe mal vždy blízko. Už ako študent Stredného odborného učilišťa hutníckeho J.A. Gagarina v Šaci. "S bratom sme hudbou žili. Na mojom prvom magneťáku som počúval hlavne britskú rockovú skupinu Queen. Spolužiak a kamarát ma raz zavolal pozrieť sa na ich kapelu. Do garáže, kde nacvičovali, som potom chodieval často. Zapáčili sa mi bubny a chcel som si to vyskúšať. Peniaze na kúpu som však nemal a tak som sa musel uspokojiť s hraním na starom kufri či rôznych plechových predmetoch. Trénoval som v pivnici, kde sme bývali. Prvé bubny sa mi podarilo poskladať okolo roku 1991. Boli to staršie Amati, vyrobené niekedy okolo roku 1969."

Nejaký čas hrával s podobne spriaznenými susedmi, neskôr sa ich cesty rozišli. Náhoda chcela, že ho oslovili dvaja kamaráti gitaristi, ktorí hľadali bubeníka. "V roku 1992 sme dali dokopy prvú zostavu skupiny Obliterate." Prečo ten názov? Veď v preklade toto slovo vystihuje niečo ako vymazať, odstrániť, zničiť, zrovnať so zemou... "Nad názvom sme dlho rozmýšľali. V našom ponímaní obliterate znamená vymazanie toho negatívneho v nás, ľuďoch," vysvetlil pohnútky vzniku mena skupiny hudobník. "Naše texty sú pozitívne, rezonujú v nich najmä sociálne a politické problémy a ekológia. Vyjadrujeme nimi kritický postoj k niektorým spoločenským fenoménom či ľuďom dnešnej doby."

Zostava sa v uplynulých dvadsiatich rokoch často menila. Spojivom medzi minulosťou a prítomnosťou je práve Marcel Malega, o ktorom jeho spolupútnici hovoria, že ak by odišiel, bol by to koniec Obliteratu. Súčasná kapela v zložení Ján Ragančík (basgitara), Gabriel Kunay (spevák), Marcel Malega (bicie) a Ivan Babilonský (gitara), sa vykryštalizovala v roku 2011.

"Niekto prišiel, niekto odišiel, každý však kapelu obohatil a zanechal v nej svoju stopu," tvrdí bubeník, ktorý stál pri zrode prvej demo nahrávky. "Prices of Superior Life uzrelo svetlo sveta v roku 1993. V roku 1995 sme nahrali druhé Blindness s jedenástimi skladbami agresívneho technického grind coru. Koncertovali sme, v roku 2000 sa nám podarilo vydať prvý album, o tri roky neskôr druhý, tretí v roku 2009 a štvrtý Superboring, ktorý bodoval u poslucháčov rádia, sme nahrali v roku 2011."

Tvrdá a rýchla hudba pre fanúšikov extrémnych tónov. Asi tak by sa dala krátko priblížiť hudba tejto kapely. Musíte byť na ňu pripravený. Rovnako ako vaše uši, ktoré zaskočí mix energických tónov a divokých vokálov. Fanúšikovia sú ale nadšení. Najmä tí, ktorí hľadajú v hudbe niečo nečakané a svojské. Zvyšok môže byť "hudobnou divočinou s pazvukmi" šokovaný.

Texty piesní sú v angličtine a na zatiaľ poslednom CD s názvom Superboring patria medzi hity 00110000 a Freefall Society. "Niekoho zarazí už názov cédečka, ktoré v preklade znamená Supernuda. Má to však význam. Album nastavuje zrkadlo dnešnej spoločnosti, ktorá uprednostňuje formu pred obsahom. Týka sa to aj kultúry, či už ide o film, hudbu alebo literatúru. Skladba 00110000 je o internetových chrobákoch "truhlíkoch", ktorí všade boli, všetko vedia, ale najlepšie im ide šírenie nenávisti, závisti a vecí tomu podobných. Freefall Society je o našej modernej civilizácii, ktorá pomaly pracuje na vlastnom páde," priblížil dve zo šiestich skladieb 35-minútového CD, ku ktorému si prizvali aj hosťujúcich muzikantov Petra Hija, Lenku Pavúkovú a Jozzyho. O nič menej zaujímavý je aj obal albumu. "V centre je človek a rezy mozgom, to celé je prepojené stromom života. Človek je tu znázornený ako symbol jedinečnosti a všeobecnosti," vysvetlil bubeník.

Kde chlapci tvoria a kto prichádza s nápadmi? "Času na nácviky je málo, každý z nás má svoju prácu, my starší aj rodiny, stretávame sa približne raz - dva razy do týždňa a spoločný čas sa snažíme zmysluplne využiť. Napríklad tým, že tvoríme. To všetkých nadchýna. Pokiaľ ide o texty, s tými má viac do činenia Ivan Babilonský. Pre mňa osobne je to po robote úžasný relax. Hra v kapele ma napĺňa," vyznal sa Marcel Malega.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...