Vyhľadávanie:

Huta očami výtvarníkov

Huta očami výtvarníkov

Tvorivá atmosféra plenéra v Medzeve

Doškoľovacie stredisko divízneho závodu Vysoké pece v Medzeve má v týchto dňoch nekaždodenných návštevníkov. Z izieb sa neozýva hlasná vrava, opustená je šachovnica pod holým nebom, prázdne sú lavičky, nikto nehrá stolný tenis. Pokoj a ticho si naopak od piatku minulého týždňa vychutnávajú dočasní obyvatelia chaty - výtvarníci. Odrezaní od hluku mesta, nerušení nikým a ničím, obkolesení farebnou paletou jesene, maľujú obrazy, ktoré už čoskoro predstavia v Galérii U. S. Steel Košice. Nebudú to však, ako by si možno niektorí mysleli, iba ľúbivé pohľady na krásu prírody. Plátna zapĺňajú farbistými obrázkami viažucimi sa ku košickej hute.

"Plenérom "splácame dlh" víťazom tohtoročnej súťaže tvorivosti zamestnancov U. S. Steel Košice," hovorí Jana Šlosárová, organizátorka i účastníčka podujatia zároveň, z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy. "Najlepší získali okrem finančnej odmeny i možnosť zúčastniť sa spolu s členmi poroty týždňového stretnutia, na ktorom môžu pracovať, spoločne diskutovať o tvorbe a vzájomne sa tak obohacovať. Aby to však nemali "tak jednoduché", vybrali sme im aj tému, s ktorou sa musia popasovať. Tou témou je U. S. Steel Košice v roku 2005. Pred niekoľkými dňami sa mohli inšpirovať prehliadkou v podniku. Ako svoje zážitky pretavia do obrazov, to si budú môcť overiť návštevníci našej galérie, kde budú obrazy pri príležitosti 5. výročia vstupu U. S. Steel do košických železiarní vystavené, už čoskoro."

Že šestici zamestnancov huty a šiestim porotcom ide robota naozaj od ruky, overili sme si včera. Hoci sme očakávali, že priemyselný podnik inšpiruje ťažšie, opak bol pravdou. Všetci boli nadšení tým, čo vo fabrike videli. Pravda, ich oči sa na svet okolo pozerajú trochu inak ako naše a vidia aj neviditeľné, vo všednosti objavujú krásu a zázrak, v obyčajných veciach vidia mystickosť... Do Medzeva prišli pripravení. S náčrtmi či fotografiami videného, s mysľou plnou nápadov. Väčšina z nich ani netušila, že iba zopár kilometrov od Košíc možno nájsť také nádherné miesto akým Medzev a jeho okolie bezpochyby sú. Chválili nielen prostredie, ale i myšlienku tohto podujatia.

"Je to zaujímavý projekt a v budúcnosti by sa mohol konať aj v širšom meradle," povedal nám pedagóg Fakulty umení TU v Košiciach Tadeusz Blonski. "Nesnažím sa tu pôsobiť ako učiteľ, skôr sme vašim ľuďom k dispozícii ak sa chcú poradiť, podiskutovať o problémoch. Nechcem im v žiadnom prípade vnucovať svoje videnie."

Ponuku zúčastniť sa plenéra s radosťou prijal i teoretik umenia Jozef Kravec. "Snažím sa poradiť, ale citlivo, sú to dospelí ľudia. Všetci sú však veľmi fajn a sú ochotní prijať dobrú myšlienku. Určite je v podniku viac ľudí, ktorí výtvarne cítia a prejavujú sa, možno by sa mohlo toto podujatie konať cyklicky s obnovou ľudí."

Nadšená je i Zlata Reištetterová, pedagogička Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach. "Privítala som možnosť zúčastniť sa tejto akcie a oceňujem nápad dať priestor ľuďom v podniku, podporovať ich tvorivosť. Mňa osobne zaujalo srdce huty, ako mi povedali o energetike v ich velíne. Na túto tému tvorím šesť grafík. Oslovili ma však aj pre niekoho obyčajné svetlíky výrobných hál. Nafotila som si ich a ešte váham, ako sa témy zmocním."

Na viacerých plátnach sa objavuje postava vysokopeciara, valcovacie linky. Tie si ich autori, ako nám prezradili, s hutníctvom spájajú najviac. Bude zaujímavé porovnávať, ako ich vidia energetik Marián Varga, logistik Mário Kučera či valcovač Jozef Vozár. Ten ako jediný nemaľuje, využíva techniku kresby suchým pastelom. "Zatiaľ som maľovať na plátno neskúšal, tak mi poradili aby som ostal pri kresbe. Po prvý raz pracujem tiež na niečom takom ako huta. Väčšinou kreslím prírodu." Prezraďme na neho však, že nie je žiadnym začiatočníkom. V tomto roku sa mu napríklad podarilo prebojovať do celoslovenského finále Košickej palety a získať čestné uznanie. Čo obraz, to iný pohľad. Výtvarník Pavel Kvoriak vsadil na abstraktné štruktúry, jeho kolega a priateľ Dušan Baláž pracuje na diptychu - oltári s podobou hutníckej madony.

Viac prezrádzať nebudeme. Príďte sa pozrieť v novembri do galérie vo vstupnom areáli.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...