Vyhľadávanie:

Huta potrebuje omladiť

Huta potrebuje omladiť

Absolventi SOŠ Košice-Šaca budú mať do fabriky dvere otvorené

Košická huta potrebuje omladiť. Ročne sa lúčime so stovkami našich kolegov, ktorí odchádzajú do zaslúženého dôchodku a ktorých je nutné vo fabrike nahradiť. Len v tomto roku preto posilnilo naše rady päť stoviek nových zamestnancov. A v blízkej budúcnosti budeme potrebovať približne päťsto nasledovníkov ročne.

Ak máte  doma  školáka, ktorý sa  v najbližších mesiacoch, ale i rokoch bude rozhodovať, na ktorú strednú školu povedú jeho kroky, upriamte jeho pozornosť na technické smery a Strednú odbornú školu v Košiciach-Šaci s ktorou spoločnosť U. S. Steel Košice spolupracuje pri výchove a vzdelávaní svojej budúcej pracovnej sily už desaťročia. Získajú tu vzdelanie, ktoré im uľahčí vstup na trh práce a s ktorým  sa určite uplatnia aj v košickej oceliarni. Štvorročné študijné odbory, na konci ktorých získajú absolventi okrem maturity aj výučný list, vychádzajú z potrieb priemyselnej praxe.  Škola, v ktorej pred niekoľkými rokmi zriadili Centrum odborného vzdelávania pre hutníctvo a strojársku výrobu, pripravila do života stovky bývalých i súčasných zamestnancov košických železiarní.

„V posledných troch rokoch sme prijali do zamestnania všetkých absolventov šačianskej školy, ktorí prejavili záujem pracovať v našej spoločnosti a boli úspešní vo výberovom konaní,“ potvrdzuje generálny manažér pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milan Polča. „Potreba nahradiť železiarov odchádzajúcich do dôchodku bude narastať aj v nasledujúcich rokoch, preto každý, kto úspešne ukončí šačiansku školu, má u nás dvere otvorené a môže vo fabrike získať pracovnú pozíciu.“  Dodáva, že žiadané sú všetky študijné odbory. Ide o profesie hutník-operátor, mechanik strojov a zariadení, mechanik mechatronik, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik elektrotechnik, ale aj mechanik počítačových sietí.

„Našim záujmom je, aby do prvých ročníkov SOŠ Košice-Šaca nastúpilo čo najviac žiakov. Aj preto podnikáme spolu so školou náborové aktivity v základných školách v Košiciach aj v okolí,“ konštatuje Milan Polča.

„Ja som sa pre Šacu rozhodol pre dobrú odozvu od jej absolventov, veľké centrum odborného vzdelávania, vlastný bazén, ktorý som pravidelne využíval a samozrejme aj motivačné štipendium,“ vyrátal prednosti školy, ktoré ho oslovili Branislav Domonkoš, ktorý dnes pracuje v DZ Teplá valcovňa na príprave valcov. Potvrdil, že škola, čo sa týka strojného zamerania, ho na prácu vo fabrike pripravila dobre. „Vďaka výborným majstrom dokonca perfektne.“

Plynárnik v kotolni teplárne DZ Energetika Štefan Nižník pokračoval pri výbere strednej školy v rodinnej tradícii. „V Šaci študovala aj moja rodina, preto som sa pre túto školu rozhodol. A tiež preto, lebo je to škola s dlhou tradíciou, ktorá pripravuje budúcich zamestnancov pre prácu v U. S. Steel Košice. Mňa osobne veľmi dobre. Aj keď pracujem v inej pozícii ako som bol vyučený, mal som skvelých učiteľov a majstrov odborného výcviku, ktorí nás pripravovali, za čo som im vďačný.“ 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...