Vyhľadávanie:

Jesenná prechádzka na Izre

Jesenná prechádzka na Izre

Vyrazíme zo Slanskej Huty, malej obce pod masívom Miliča. Po zelenej značke sa vydáme hore dedinou smerom na jazero Izra. Asfaltová cesta prechádza lúkami, a tak máme krásny výhľad doľava na dolinu Roňavy, nad ktorou sa vypína Slanský hrad. Cestu lemujú staré jablone a betónové bunkre niekdajšieho obranného opevnenia z prvej republiky, zvané „ropíky“. Jeden z nich je hneď neďaleko cesty, tak si ho môžeme obzrieť.

Okolo areálu chaty Dolina sa lesnou cestou dostaneme miernym stúpaním na lesnú križovatku ciest so zaujímavým názvom Veľké drevo. Nad prameňom sv. Františka sa vypína obrovský starý dub, ktorý zrejme dal tomuto miestu meno. Odtiaľto zelená značka klesá po peknej asfaltovej ceste k jazeru Izra. Po niekoľkých desiatkach metrov sa začínajú objavovať popri ceste prvé jedlé gaštany. Mladšie i staršie stromy lemujú cestu a ak sme prišli v pravom čase (v polovici  októbra), všade na zemi sú zelení pichľaví ježkovia, z ktorých pri dopade na zem vyskakujú malé hnedé zašpicatené jedlé gaštany. Zopár si ich nazbierame a pokračujeme k jazeru Izra. Meno vraj má podľa krásnej dcéry tureckého veliteľa, ktorá tu skončila svoj život z nešťastnej lásky. Jazero je predovšetkým rajom rybárov. V zelenej vode sa zrkadlia mohutné stromy rastúce aj priamo na brehu jazera.

Príjemným chodníkom môžeme jazero obísť a vychutnať si rôzne pohľady na jednotlivé zákutia. Ak sa nám už zbiehajú slinky na pečené gaštany, využijeme jedno z mnohých ohnísk priamo pri vode a pokúsime sa ich upiecť na ohni. Naspäť do Slanskej Huty sa môžeme vrátiť tou istou cestou, ale ak sme dobrodružnejšie povahy, môžeme využiť červenú značku smer Malá Izra, z ktorej odbočíme doprava po žltej a na križovatke Irmasek sa opäť pripojíme k našej zelenej značke tesne nad Slanskou Hutou. Dĺžka trasy: 9 km po zelenej, okľukou cez Malú Izru 10 km.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...