Vyhľadávanie:

Hutníci maľovali s umelcami a pridali sa aj deti

Hutníci maľovali s umelcami a pridali sa aj deti

Priestory doškoľovacieho strediska v Medzeve patrili výtvarným talentom

Celý minulý týždeň patrili priestory doškoľovacieho strediska v Medzeve výtvarníkom. Na ôsmom ročníku plenéra Hutníci maľujú s umelcami sa tu v prostredí žičiacemu tvorivosti zišlo od 24. do 30. augusta osem hutníkov, ktorým učarovala práca so štetcom a farbami a šiesti profesionálni výtvarníci, aby nabrali pre svoju ďalšiu tvorbu inšpiráciu, vymenili si skúsenosti a naučili sa niečo nové.

"Vidíte, dážď nám až tak veľmi neprekáža," privítal nás v jednej zo spoločenských miestností, ktorá sa najmä kvôli nepriazni počasia zmenila na ateliér voňajúci čerstvými farbami, Pavel Kvoriak, grafický dizajnér a maliar. Práve dokončil jeden z mnohých portrétov. "Chodím sem rád, s mnohými účastníkmi plenéru z vašej fabriky sa už dobre poznáme, nemajú zábrany poradiť sa, pýtať, rešpektujeme sa navzájom. Pochváliť musím Lenku Hrickovú či Kristínu Záthureczkú, ktoré už povyhrávali veľa súťaží. Sú to skutočné talenty a takých je tu viac," doložil, než vzal opäť do ruky kúsok uhlíka. V "ateléri", kde sa pri maliarskych stojanoch činili obe kolegyne, sa nedalo nevšimnúť niekoľko rozpracovaných obrazov. Náčrt cválajúcich koní patril, ako sme sa o chvíľu dozvedeli, nováčikovi plenéra - Darine Kolibárovej. "Je to skutočne len náčrt, ešte musím popracovať na správnych proporciách," vysvetlila manažérka projektov z útvaru riaditeľa pre obchodnú administratívu, ktorá sa maľbe začala venovať pred ôsmimi rokmi. "Stále sa učím, prechádzam všetkými štýlmi, vyskúšala som akvarel, olej i akryl" stihla nám prezradiť. So štetcom v ruke sme tu zahliadli aj Janku Onuškovú, Jána Peržeľa a železiarov Mariána Vargu, Ingu Piskovú či Jána Kisuckého. Kým Bardejovčan Ján Šoltés tvoril priamo v izbe, ktorú obýval, Dana Tatarku sme výnimočne zastihli pod košatým stromom s natiahnutou celtou. Vyzbrojeného sekerkou, "flexou" a ďalším náčiním na opracovanie dreva. Ovál jaseňového dreva sa pod jeho rukami menil na torzo ženy. "Ak ju stihnem dokončiť, pustím sa do ďalšej sochy. Drevo mám..."

V stredu 27. augusta prišli medzi účastníkov plenéru Kathleen Babcoková, Slávka Ružičková so svojimi ratolesťami Filipom, Matejom, Viktóriou a Miškou, ako aj Lacko, Ivanka a Vaneska z Detského domova v Sečovciach. Deti radi maľujú a tak sa v spoločnosti manželky prezidenta košickej oceliarne pod dohľadom výtvarníkov mohli venovať niekoľko hodín kresleniu, ale naučiť sa od dvoch akademických maliarok - Anny Hausovej a Dariny Kopkovej aj novú techniku - mramorovanie.

Pre tých, ktorí by si radi obrazy vytvorené hutníkmi i profesionálnymi umelcami na medzevskom plenéri pozreli, máme dobrú správu. "Diela predstavíme širokej verejnosti na výstave, ktorej vernisáž sa uskutoční 13. novembra tohto roku v priestoroch Domu umenia," uviedla Jana Šlosárová z útvaru riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, pod taktovkou ktorej sa maliarsky plenér uskutočnil. "Vybrané obrazy," doplnila, "ponúkneme záujemcom, tak ako po iné roky, v aukcii na reprezentačnom firemnom bále. Výťažok z nej bude venovaný na charitu."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...