Vyhľadávanie:

Hutníci vlani krv darovali viac ako 4 500 krát

Hutníci vlani krv darovali viac ako 4 500 krát

Krv je nenahraditeľná, preto je život pacientov, ktorí ju potrebujú doslova a do písmena v rukách dobrovoľných darcov. Za ochotu podeliť sa o svoje zdravie im patrí obrovské poďakovanie a uznanie, pretože pri záchrane života by bez krvi boli bezmocní aj tí najlepší lekári. Hematologicko-transfúziologické oddeleni Nemocnice AGEL Košice - Šaca realizovalo v minulom roku viac ako 3 000 odberov, vďaka ktorým sa podarilo získať takmer 1 400 litrov krvi.

Najvzácnejšiu tekutinu pravidelne darujú aj hutníci. Samozrejme, nielen na Hematologicko – transfúziologickom oddelení Nemocnice AGEL Košice – Šaca, ale aj v iných nemocniciach v Košiciach a okolí. Dokazuje to aj  úctyhodné číslo, ktoré sme získali od kolegov z Ľudských zdrojov - 4 502 bezplatných odberov krvi. Striebornú Janského plaketu získalo vlani 34 zamestnancov, zlatú 35 zamestnancov a diamantovú 31 zamestnancov. Medailu Kňazovického  získalo v minulom roku 16 hutníkov. Medailu Kňazovického získavajú ženy za 80 darovaní krvi a muži za 100 odberov.

„Najčastejšie potrebujú krv pacienti pri akútnych operáciách a po úrazoch, kedy dochádza ku krvným stratám, ktoré je potrebné nahradiť transfúziami. V druhom slede sú to ženy podstupujúce gynekologické operácie a mamičky, ktoré môžu mať po pôrode zvýšenú krvácavosť. Ďalej sú to onkologickí pacienti, ktorí potrebujú krv častokrát už pred operáciou, pretože majú takpovediac slabý krvný obraz, ale aj pri a po operáciách, keďže pri nich dochádza ku krvným stratám. Významnú skupinu tvoria onkologickí pacienti po onkologickej terapii a hemato-onkologickí pacienti, ktorí mávajú znížené krvinky, pretože ich kostná dreň nevie v dostatočnej miere vytvoriť,“ uvádza primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Annamária Bratková.

Záujemcovia o darovanie krvi môžu navštíviť Transfúziologické oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca nachádzajúce sa na Poliklinike, Vstupný areál U. S. Steel, každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6:30 do 11:00.

A my pripomíname, že opäť v júni potečie aj hutnícka kvapka krvi ako súčasť podujatia Hutníci pre Košice. Bude to konkrétne 21. júna 2024. Všetky podrobnosti sa na X App dozviete včas.

Foto: freepik.com

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...