Vyhľadávanie:

Hutnícka kvapka krvi železiarov oslovila

Hutnícka kvapka krvi železiarov oslovila

Dni dobrovoľníkov sa začali v piatok na transfuziológii

Piatok, 8. júna, šesť hodín ráno. Čakáreň Hematologicko-transfuziologického oddelenia polikliniky šačianskej nemocnice v areáli U. S. Steel Košice je plná. Do oficiálneho začiatku Hutníckej kvapky krvi, ktorá otvára dni dobrovoľníkov, chýba ešte pol hodina. Prví darcovia však už stihli vypísať dotazníky pre zdravotníkov a netrpezlivo čakajú na skúšobný odber i vyšetrenie lekárom. Až s jeho súhlasom môžu prejsť o dvoje dverí ďalej a ľahnúť si na jedno z troch pripravených odberových lôžok.

S číslom jeden čaká na svoj osemdesiaty druhý odber krvi oceliar Metod Novák. "Plánoval som si ďalší odber, keď sa objavila informácia o dobrovoľníckych dňoch. Rozhodol som sa, že sa zapojím," vraví. "Dnešný odber má pre mňa zvláštnu atmosféru. Rovno odtiaľ idem na promócie dcéry." S rozhodnutím pomôcť zdravotníctvu prišiel po štrnásty raz darovať krv Štefan Glončák z Mechaniky. Oceliarka Alena Kušniriková čaká na svoj dvadsiaty piaty odber. "Chodím dávať krv pravidelne, darkyňou bola aj mama." Pravidelným darcom je i elektrikár Michal Hruška. Dnes má svoj dvadsiaty štvrtý odber. "Sme trojica kamarátov a ťaháme to spolu od strednej školy," hovorí. "Ja pracujem v Oceliarni, tuto kamarát," ukáže na spolusediaceho, "Marek Reštei vo Vysokých peciach a tretí Pavol Merta v Koksovni. Aj krv chodievame dávať spoločne. Paľo dnes príde neskôr, má skúšku na vysokej škole, ale určite dôjde," vysvetľuje. K darcovstvu, dodáva, ho doviedol príklad otca. "Mám dobrý pocit, že môžem pomôcť," vyznáva sa zo svojho motívu na darcovstvo Marek. Podobne zmýšľajúcich mladých ľudí, hovorí, má však vo svojom okolí menej. "Vravia, že sa boja," usmieva sa.

Zdravotníčky pracujú rýchlo a zohrato. Primárka oddelenia Annamária Bratková a vrchná sestra Edita Petrášová nič nenechali na náhodu. Oproti štandardu posilnili tím o tri pracovné sily. "Dnes to bude ťažký deň. Bežne mávame za deň tridsať odberov, maximálne sme mali šesťdesiat. Prihlásilo sa takmer sto železiarov, rátať treba aj s našimi ďalšími pravidelnými darcami," hovorí hematologička, doktorka Monika Rychvalská. "To je už dosť aj pre väčšiu transfúzku než sme my." V miestnosti evidencie darcov sa na nás stihne usmiať zdravotná sestra Anna Koložová a napriek sústredeniu pri odberoch krvi na laboratórne vyšetrenie, prívetivosť nechýba ani jej kolegyniam Anne Výrostkovej, Eve Proczovej, Marte Galkóovej, Kamile Tancerovej. V laboratóriu majú službu Ružena Palkovičová a Viera Stríčeková. Trpezlivosť nestráca ani Mária Bakošová. Kontroluje zoznam železiarenských darcov, vydáva darčekové balíčky a poukážky na občerstvenie, zapisuje do preukazu darcu dátum odberu, varí a ponúka čaj a kávu všetkým, ktorí prichádzajú z odberovej miestnosti. Internistka doktorka Jana Grofčíková sleduje po očku prichádzajúcich. Je po nočnej službe a prišla pomôcť. "Zachraňujem, ak by to bolo treba," povie s miernou nadsádzkou. "Pani doktorka, poďte prosím," vzápätí ju zavolá sestra od odberového lôžka. Pobledlý muž v kresle sa sťažuje na nevoľnosť. "Nie je to nič vážne," oznámi nám o chvíľu. "Ide iba o bežnú nevoľnosť, ktorej sa niektorí nevyhnú. Majú málo tekutín, svoje u niekoho robí aj stres a dnes je naozaj aj veľmi teplo."

Daniel Jac z Teplej valcovne je už skúsený "harcovník", krv dnes dáva po dvadsiaty ôsmy raz. "Žijem s týmto podnikom a snažím sa zapájať do rôznych aktivít," odpovedá z lôžka. "Darcovstvo má medzi železiarmi dlhoročnú tradíciu, mám rád aj športové akcie. Som tu spolu s kolegom," ukáže na muža pod oknom, "po odbere pôjdeme spolu na kávu na kus reči," prezrádza čo-to z piatkového programu. Juraj Hromňák, ktorého sa to týka, sa usmieva. Má totiž malé jubileum. Dnes daruje krv po šesťdesiaty raz a stane sa "zlatým" darcom krvi. Lepšie povedané, splní podmienky na udelenie zlatej plakety Dr. Jana Janského. "Pokračujem do osemdesiatky," zahlási rezolútne medzi tým, čo sa vak pomaly plní jeho krvou. Tretí do partie na lôžku je Miroslav Baltovič z Mechaniky. "Som rád, že som tu. Dva razy ma vyradili kvôli problémom s krvným tlakom, dnes som v poriadku," hovorí spokojne.

Mladá mamička pätnásťmesačnej dcérky Andrea Egryová má dnes svoj osemnásty odber. "S darcovstvom som začala ako 18-ročná. Potom som mala pauzu a znovu som sa k tomu vrátila na vysokej škole. Po zdravotnej stránke nevidím dôvod, prečo by som krv nemohla darovať. Mám dokonca pocit, že mi to pomáha," zasmeje sa. Smutný odchádza valcovač Andrej Kučma. "Naposledy som bol na odbere 19. marca, dnes ma vyradili, mám málo železa." Nič nezvyčajné, hovoria zdravotníčky. Tri mesiace od odberu ešte neuplynuli a organizmus sa nestihol zregenerovať. Tak hádam nabudúce... Energetik, strojník kalového hospodárstva v Sokoľanoch, Štefan Švec, prišiel na odber rovno z nočnej zmeny. Procedúru absolvuje po šesťdesiaty deviaty raz. "Pokiaľ je to možné, zvyknem chodievať pravidelne na deň presne. Ďalší odber mi vychádzal na 3. júna, ale rád som si počkal do ôsmeho. Ešte ani raz ma nevyradili, tak dúfam, že obstojím aj dnes. Čo budem robiť po odbere? Trošku si pospím a potom si pôjdem zabehať po čistinke na Opátskom, kde máme chatku. Beh je moja vášeň, ktorú som objavil ako 32-ročný," prezrádza. "Behávam maratóny, teraz skôr už kratšie trate." Stihne ešte povedať, že z troch dcér kráča v jeho šľapajach darcovstva krvi najstaršia. Má za sebou už desať odberov.

Zámočník Štefan Horváth z Oceliarne sa stal darcom pred rokmi, keď mala úraz sestra a potrebovala krv. "Odvtedy chodievam pravidelne. Dnes je to môj tridsiaty prvý odber," hovorí. "Pridala sa ku mne už aj manželka, ktorá ma zo začiatku len sprevádzala. Darovala krv doteraz päťkrát. Myslím, že by tu dnes malo byť viac mladých." Oceliarka Martina Gosťová z Prípravy vsádzky hovorí, že nie je nervózna, hoci krv chce darovať po prvý raz. "Prvodarkyňou budem, až keď mi ju zoberú," reaguje na otázku o svojich pocitoch. "Chcem si vyskúšať aké to je. Doma máme jedného darcu. Je ním manžel." Informácia o dobrovoľníckych dňoch zaujala aj Františka Gálika z vedenia spoločnosti. "Ja som darcom od sedemdesiatych rokov a mám za sebou štrnásť odberov. Načas som prestal kvôli zdravotným problémom. Všetko je však už v poriadku a dnes som tu. Inšpiroval ma článok v Oceli východu. Ak by som ho nečítal, možno prídem až o dva či tri mesiace."

V sprievode hlavnej sestry polikliniky Oľgy Adámkovej nakukneme do vedľajšej miestnosti, kde manažérka kvality Magdaléna Fejsáková "stráži" so svojím tímom kvalitu krvi. Kým pred odberom sa každý z darcov podrobí vyšetreniu krvného obrazu a prehliadky lekárom, po odbere čaká na každý krvný vak komplexné serologické a imunohematologické vyšetrenie. "V prvom prípade vyšetrujeme protilátky na hepatitídy B a C, syfilis, vírus HIV a pečeňový enzým ALT, v druhom prípade krvnú skupinu a podskupinu, antigény K, Rh faktor a ostatné antigény," vysvetľuje. Náročné spracovanie krvi musí byť hotové do šiestich hodín. "Plazma do šiestich hodín a erytrocyty do dvoch hodín," upresňuje. Z jedného 400-maximálne 510-mililitrového vaku krvi získajú zdravotníci približne dva a pol decilitra červených krviniek, zvyšok tvorí plazma.

Je trištvrte na desať a u Anny Rišulovej z poisťovne Dôvera, ktorá si zriadila pracovisko pohotovo priamo na transfuziológii, aby bola darcom bližšie, sa prihlásilo už tridsaťštyri ľudí. Je to ich posledná zastávka pred odchodom domov. "Mám pre nich pripravené vitamínové balíčky, ktoré poisťovňa bezpríspevkovým darcom ako jediná poskytuje a rôzne propagačné materiály. Najmä ženy upozorňujem na možnosť prihlásiť sa na mamografické vyšetrenie prsníkov."

Čakáreň sa pomaly prerieďuje a ranný nápor zmierňuje. Šesťročný Adamko Goga sa konečne dočkal a vchádza s otcom Milošom do odbernej miestnosti. Po celý čas sa od neho ani nepohne a so záujmom sleduje všetko, čo sa s tatom, ktorý prišiel na svoj šesťdesiaty tretí odber, deje. "Zaujalo ma, že na dobrovoľnícke dni môžeme zobrať aj rodinných príslušníkov, tak som to využil. Malý bol zvedavý. Škoda, že nemohla prísť so mnou aj manželka, je tiež darkyňou. Nevystihla tento termín." Na svoj prvý odber sa odhodlala Kamila Gálová z vedenia spoločnosti. "Chcela som si to skúsiť. Či prídem aj po druhý raz? Uvidím, ako sa budem dnes cítiť. Práve teraz trochu zápasím s nevoľnosťou." "Som sporadickou darkyňou," charakterizuje sa Janka Ferenčuhová, ďalšia žena z vedenia spoločnosti. "Je to môj tretí odber. Nerobím z toho nič veľké. Odskočila som z kancelárie a hneď sa vrátim." S prelepenou rukou popíja čaj evidentka prevádzky Radiátory v Hutníckej druhovýrobe Katarína Szabó - Bartková. "Po prvý raz som darovala krv pred dvomi rokmi. Aj vtedy ma inšpirovala podobná akcia. Ak nás firma osloví aj v budúcnosti, prišla by som zas. S prístupom zdravotníkov i organizáciou som spokojná. Objednala som sa na pol desiatu, je štvrť na jedenásť a už som po odbere." "Snažím sa chodiť na odbery každý štvrtý mesiac, teda vždy, ako je to ženám dovolené. Miesto striedam. Raz som v meste a raz tu, v areáli," vraví Alžbeta Šlosárová zo Zušľachťovní. "Tentoraz ma pre areál inšpirovala Hutnícka kvapka. Svoj trinásty odber som si preto o niekoľko dní posunula." Medzi darcami objavíme i súrodencov Molčákových. "Stretli sme sa tu náhodou," usmieva sa Vladimír. "Máme to pekne podelené. Ja som darcom po tretí raz, bratova manželka Darina po druhý raz a brat Igor je prvodarca." Keď budú také akcie aj v budúcnosti, určite prídeme, svorne dodávajú dobre naladení pri odchode. Ivan Gavlák a Dagmar Kredatusová sú z Hutníckej druhovýroby. Absolvujú svoj druhý a prvý odber. Dagmar sa chystá zajtra ešte na brigádu do domova dôchodcov.

Úžasné bolo počuť z úst Jozefa Mitaľa z Vysokých pecí číslo 104. Presne toľko odberov krvi má za sebou po uplynulom piatku. Je to výsledok pravidelného darcovstva od osemnástich rokov. "Pokračujem ďalej a som hrdý na to, že striebornú Janského plaketu má už aj môj syn a že darcom je i zať." My ešte prezradíme, že J. Mitaľ, známy medzi turistami ako Barón, si práve dnes prevezme pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi medailu prof. MUDr. Jána Kňazovického, ktorú udelia po prvý raz pätnástim darcom krvi za sto bezpríspevkových odberov. Hutnícka kvapka krvi oslovila aj amerických kolegov a ich rodinných príslušníkov.

O štvrť na dvanásť prichádza Michael Rogers, generálny manažér pre technický servis zákazníkom. Hovorí, že v štátoch daroval krv už viac ako desaťkrát, u nás ešte nie. "Chcem podporiť tunajšiu komunitu. Pre mňa je to niekoľko minút, pre niekoho možno život," vyznáva sa zo svojich pohnútok prísť medzi dobrovoľníkov. O chvíľu dvere otvárajú aj viceprezident pre financovanie William King, Susan Lohrová a Laura Cowellová, manželka generálneho manažéra pre marketing a strategický plán Briana Cowella. Posledným darcom dňa je o štvrť na dve viceprezident pre technológiu Patrick Mullarkey.

Spolu bolo v piatok na transfuziológii 116 darcov. Štrnásť z nich z odberu vyradili kvôli zdravotným problémom. "Muži boli dvaja, zvyšok ženy, u ktorých sme zistili menej červených krviniek. Na anémiu dostali lieky na recept," uzatvára hematologička Monika Rychvalská. Hutnícku kvapku krvi prišlo podporiť 81 železiarov. Bezpríspevkových darcov krvi je však vo firme oveľa viac. Od začiatku roka darovali krv viac ako 1900-krát.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...