Vyhľadávanie:

"Nechcel som tomu uveriť..."

"Nechcel som tomu uveriť..."

Marek Krok a Jozef Horváth posilnia rady zamestnancov spoločnosti Vulkmont

Šestnásť obyvateľov košického Sídliska Lunik IX zapojených do zamestnaneckého projektu U. S. Steel Košice má za sebou ďalšiu, z hľadiska ich budúcnosti nesporne dôležitú skúsenosť. Stodvadsať hodín strávili po robote v školských laviciach a dielňach odborného výcviku SOU hutníckeho v Košiciach - Šaci a naberali teoretické i odborné vedomosti v profesii strojník hutníckych zariadení. Kurz, ktorý začali navštevovať vo februári tohto roku, ukončili teoretickými a praktickými skúškami začiatkom tohto mesiaca. Minulý týždeň v utorok, 12. júna, si v priestoroch školy prevzali osvedčenie o jeho absolvovaní. Na malej slávnosti nechýbal prezident USSK David H. Lohr, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, riaditeľ SOU Jozef Šablatúra, pedagógovia, starosta mestskej časti Košice-Šaca Rudolf Reštei, kňaz Jozef Červeň a ďalší pozvaní hostia, ktorí boli svedkami podpisu riadnych pracovných zmlúv s dvomi najlepšími účastníkmi kurzu.

"Vedomosti a zručnosti, ktoré ste získali počas kurzu," prihovoril sa jeho absolventom prezident D. Lohr, "majú všeobecne využiteľný charakter. Zídu sa vám nielen v našej spoločnosti, ale aj v iných priemyselných podnikoch. Naším zámerom pri príprave kurzu bolo, aby bol nielen dostupný väčšej skupine ľudí, ale aby mal aj určité motivačné prvky. Preto sme sa rozhodli, že dvom najlepším absolventom ponúkneme v našej firme pracovnú príležitosť, a to na základe riadnej pracovnej zmluvy. Treba povedať, že všetci účastníci kurzu pracovali svedomito a nebolo ľahké vybrať medzi nimi tých, ktorí sa stanú našimi kolegami. Rozhodli však výsledky." Prezident tiež dodal, že spoločnosť USSK chce v budúcnosti optimalizovať zamestnávateľský projekt a rozšíriť ho o ďalšie vzdelávacie aktivity. Za posledné tri roky sa do projektu zapojilo 150 ľudí z Veľkej Idy, Šace a Sídliska Lunik IX, z ktorých deviati sa stali zamestnancami firmy.

Gestor vzdelávacieho programu, zástupca riaditeľa SOU hutníckeho Ján Eiben označil kurz za mimoriadne vydarený. "Keď sme pripravovali jeho osnovy v spolupráci s USSK, museli sme brať do úvahy najmä rozdielne stupne vzdelania jeho účastníkov i prácu, ktorú v súčasnosti vykonávajú. Jediným spoločným znakom bolo, že majú prax z prevádzok v USSK, majú teda nejaké skúsenosti. Spájala ich však túžba získať trvalé zamestnanie vo fabrike. Záverečné skúšky ukázali, že sa svojej úlohy zhostili veľmi dobre. V praktickej časti sme im chceli ukázať, aké pekné výrobky sa dajú z produktov USSK vyrobiť. Lopatky dostanú domov na pamiatku ako suveníry a spomienky."

Viceprezident pre ľudské zdroje M. Pitorák potom zverejnil mená najlepších absolventov kurzu, ktorí sa od 1. júla 2007 stanú riadnymi zamestnancami dcérskej spoločnosti USSK - Vulkmont, a.s., Košice. Marek Krok a Jozef Horváth podpísali vzápätí s riaditeľom spoločnosti Patrikom Ivanišinom pracovné zmluvy. Pracovať budú v pozícii strojník pásovej dopravy v 12-hodinových pracovných zmenách.

"Pôvodne som chcel byť maliarom. Ešte ako chlapec som rád pomáhal otcovi, keď sme maľovali byt. Práca sa mi zapáčila a tak som sa rozhodol, že sa vyučím v tomto remesle. Potom prišla základná vojenská služba a keď som sa z nej vrátil, nemohol som si nájsť žiadnu robotu," prezradil nám radosť neskrývajúci J. Horváth. Keď mu zavolal jeden z priateľov, že kňaz Červeň ešte stále prijíma ľudí, ktorí budú môcť pracovať v košickej oceliarni, ozval sa mu. "Vzal ma a už vyše dvoch rokov pracujem v rudisku. Baví ma to, chcel som sa naučiť aj robotu, ktorú vykonávajú kmeňoví zamestnanci. Lebo čím viac viem, tým je to pre mňa lepšie." A aká bola jeho prvá reakcia po tom, čo sa dozvedel, že to bude okrem Mareka práve on, kto dostane riadnu pracovnú zmluvu? Niečo aj tušil z reakcií svojich kolegov v rudisku, ale nechcel tomu veriť. "Pokiaľ neuvidím zmluvu a nepodpíšem ju, neverím!" Zopakoval, čo povedal aj svojim spolupracovníkom. "Závisti sa neobávam. Išli sme do toho s tým, že sa niečo naučíme, získame osvedčenie. Mám z toho dobrý pocit. Pokiaľ sa bude dať, hádam by som si v učilišti aj zvýšil kvalifikáciu. Prečo nie?"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...