Vyhľadávanie:

Hutníctvo má budúcnosť

Hutníctvo má budúcnosť

V Košiciach zasadala Dozorná rada Hutníctva železa, a.s.

Počas stretnutia v Košiciach si našiel chvíľu na rozhovor predseda Dozornej rady HŽ, a.s. Jiří Cienciala, ktorý je zároveň generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Třineckých železiarní, a.s.

· V čom vidíte najväčší prínos Hutníctva železa? Má zmysel združovať sa?
Hutníctvo železa reprezentuje hutníkov v Českej republike a v Slovenskej republike voči Euroferu i ostatným inštitúciám. Z tohto pohľadu má združovanie zmysel. Iná vec je, že spoločnosti sú majetkovo rozdelené rôzne, v každej hute je iný kapitál. Hoci si výrobou vzájomne veľmi nekonkurujeme, oproti minulosti, mám na mysli časy spoločného štátu, menej intenzívne spolupracujeme v oblasti prvovýroby. Menej vieme o sebe, čo sa deje v prvovýrobe, vo výskume a vývoji. Nie sme takí zdielni ako v časoch, keď tu bol jeden kapitál.

· Aká budúcnosť čaká asociáciu?
Budúcnosť asociácie vidím v troch rovinách - bude plniť metodologickú, informačnú a komunikačnú funkciu. Pokiaľ ide o vedu a výskum, informácie z tejto sféry si bude každý strážiť.

· Aké máte skúsenosti zo vstupom nadnárodných spoločností do niektorých hút?
Budúcnosť hút vidím v konsolidácii. Raz možno niekto spracuje do textovej podoby, aký to bude mať vplyv na históriu tohto regiónu.

· Ako bude vyzerať hutníctvo povedzme o päťdesiat rokov?
V minulom storočí sme boli svedkami toho ako rad autorít tvrdil, že hutníctvo škodí, špiní, otravuje život. Čas ukázal, že hutníctvo žije, rastie, výroba stúpa. Na svete je viac ako šesť miliárd ľudí a všetci chcú bývať v domoch, jazdiť po diaľniciach, mať automobily... Hutníctvo tu bude aj v budúcnosti, to je nesporné. Samozrejme, technológie sa vyvíjajú, hľadajú sa najlacnejšie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...