Vyhľadávanie:

Hypotekárne úvery môžu byť lacnejšie

Hypotekárne úvery môžu byť lacnejšie

Očakávaný vstup Slovenska do eurozóny a silnejúca slovenská mena, ktorá reaguje na pozitívny ekonomický vývoj v krajine a takmer dvojciferný rast HDP prispievajú k znižovaniu úrokových sadzieb. Centrálna Národná banka Slovenska (NBS) naposledy znížila kľúčovú úrokovú sadzbu v slovenskej ekonomike zo 4,5 na 4,25 percenta v utorok, 24. apríla. Bankoví analytici predpokladajú v budúcich mesiacoch ďalší pokles úrokových sadzieb, čo povedie aj k znižovaniu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov, o ktoré slovenská verejnosť prejavuje v súčasnosti zvýšený záujem. Napríklad, ČSOB v regióne Východ uvoľnila na hypotekárne úvery medziročne o 53 percent viac peňazí ako pred rokom, konkrétne 107 miliónov korún, potvrdil pre Oceľ východu riaditeľ ČSOB pre retailové služby Región Východ Viliam Kováč. Aj Slovenská sporiteľňa (SLSP) zaznamenala v regióne Košíc výrazný záujem o hypoúvery. Ako pre Oceľ východu dodala hovorkyňa SLSP Miriam Fuňová, na zabezpečenie bývania dala sporiteľňa vlani medziročne o vyše polovicu viac financií.

Ďalším dôvodom očakávaného znižovania úrokov je aj postupné približovanie sa úrokovej sadzby NBS k úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky, ktorá je nižšia o pol percentuálneho bodu. V súčasnosti sú úvery v slovenských bankách drahšie ako v krajinách eurozóny minimálne o 1,5 percenta. Banky takéto úvahy neradi komentujú. Aj V. Kováč sa vyhol predpovedi vývoja úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch. Povedal len, že tí ktorí očakávajú ďalší pokles kurzu SKK/EUR, sa zaujímajú o hypoúvery v SKK, o ktoré je v ČSOB podľa neho vyšší záujem ako o úvery v euromene.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...