Vyhľadávanie:

I železiari pomáhajú zachraňovať ľudské životy

I železiari pomáhajú zachraňovať ľudské životy

V "transfúzke" menia ordinačné dni i hodiny

Bezmála 15 660-krát obsadili v priebehu vyše štvorročnej existencie Hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnice Košice Šaca, 1. súkromnej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice odberné lôžka dobrí ľudia, aby nezištne darovali do najcennejšie - krv. Dovedna majú za ten čas na svojom konte úctyhodných sedem tisíc štyridsaťpäť litrov.
"Viac než šesťdesiat percent darcov je zo spoločnosti U. S. Steel Košice," informuje primárka oddelenia Annamaria Bratková. "Mnohí k nám chodia pravidelne už od zriadenia oddelenia, od roku 2000, čo si veľmi vážime. V našej databáze evidujeme trinástich darcov, ktorí majú za sebou viac než osemdesiat odberov a jedného, ktorý nedávno daroval krv už po stotridsiaty raz."
Vzácna tekutina už pomohla zachrániť nejeden ľudský život. Nielen v šačianskej nemocnici, ale aj v iných zdravotníckych zariadeniach v meste i mimo neho. Potreba krvi, ako konštatuje Annamaria Bratková sa nedá naplánovať. Červené krvinky vydržia približne 35 dní, plazma v mraze dlhšie. Skladovať sa teda dajú iba takýto čas. Preto si podobné pracoviská v Košiciach aj iných mestách navzájom už roky vypomáhajú. Môže sa totiž stať, že kým jednej krvnej skupiny budú mať dostatok, tej, ktorú práve potrebujú, nemajú akurát potrebné množstvo. Nedá sa predvídať dopredu, ktorú krvnú skupinu budú v nemocniciach potrebovať...
V lete je to s odbermi trocha zložitejšie, všeobecný útlm badať na celom Slovensku, ba i vo svete. Predsa je to len dovolenkové obdobie. Napriek tomu minulý týždeň v piatok bolo v čakárni bezpríspevkových darcov dosť. Väčšinou železiarov, ale aj študentov. Niektorí prišli po prvýkrát, iní tu chodia pravidelne.
"Oproti minulosti," informuje primárka Annamaria Bratková, "sa systém odberov trocha zmenil. Predtým mohol prísť darovať krv muž každé tri mesiace, teda štyrikrát do roka, žena každé štyri mesiace, trikrát do roka. Teraz môže muž prísť aj skôr, po dvoch mesiacoch, ale tiež iba štyrikrát do roka."
Od 1. septembra tohto roku sa tu rozširujú odberové dni a predlžuje ordinačný čas. Ak sa rozhodnete aj vy darovať krv, v hematologicko-transfuziologickom oddelení v poliklinike vo vstupnom areáli vás radi privítajú v pondelok, stredu, štvrtok a piatok vždy od 6.30 do 12.30 hodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...