Vyhľadávanie:

Ide nám o dobré susedské vzťahy

Ide nám o dobré susedské vzťahy

Prezident David J. Rintoul a viceprezidentka Elena Petrášková na návšteve vo Veľkej Ide

Prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul a viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková prijali minulý týždeň v stredu, 2. novembra 2011, pozvanie starostu Veľkej Idy Júliusa Beluscsáka a prišli do obce na krátku návštevu. Na prvom spoločnom stretnutí s poslancami obecného zastupiteľstva, na ktorom sa zúčastnila aj riaditeľka košického Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Beáta Horváthová, sa navzájom informovali o súčasnej situácii v obci i vo firme, navštívili základnú školu patriacu s vyše päťsto žiakmi k jednej z najväčších v okrese Košice-okolie a pozreli si stavenisko hokejbalového ihriska, ktoré vo Veľkej Ide vyrastie aj vďaka finančnej pomoci zo strany košickej oceliarne.

Jedným z najväčších problémov, ktorým obec čelí, je podľa starostu aj nezamestnanosť. Kým v okrese Košice-okolie evidujú 22,6-percentnú nezamestnanosť, v samotnej Veľkej Ide je bez práce viac než 30 percent všetkých obyvateľov, z ktorých jednu tretinu tvorí rómska komunita. Až 226 Veľkoiďanov, ako informovala B. Horváthová, je zaevidovaných na úrade práce, dávky v hmotnej núdzi poberá 210 obyvateľov obce, čo je, ako konštatovala, vysoké číslo. Vo Veľkej Ide pracujú na príprave projektov, ktorých výsledkom by malo byť zriadenie komunitného centra poskytujúceho pomoc najmä rómskemu obyvateľstvu, ale aj chránenej dielne, kde nájdu uplatnenie ľudia s viac ako päťdesiat percentným postihom. Projekt košickej oceliarne Rovnosť príležitostí, vďaka ktorému pracuje v U. S. Steel Košice na základe personálneho lízingu vyše päťdesiat sociálne znevýhodnených obyvateľov obce a ktorý znižuje nezamestnanosť vo Veľkej Ide, ocenil starosta i riaditeľka košického úradu práce, ktorá bola pred časom na projekte priamo zainteresovaná.

Prezident košickej oceliarne David J. Rintoul zdôraznil, že spoločnosť U. S. Steel Košice chce byť aj naďalej dobrým susedom. Účastníkov stretnutia ubezpečil, že firma chce v projekte aj naďalej pokračovať. "Ide o program, ktorý je nesporne prínosom pri realizácii vašich snáh pomôcť ľuďom zo znevýhodnených skupín obyvateľstva a ktorý ich posúva dopredu," povedal a dodal, že firma robí na preklenutie krízy celý rad opatrení, vrátane znižovania nákladov, a to vo viacerých oblastiach, ktoré však dopad na projekt Rovnosť príležitostí nemajú. "Robíme všetko pre to, aby sme sa vo všetkých oblastiach hýbali dopredu. Veríme, že sa situácia zlepší, čo nám umožní ďalej investovať do nášho podnikania i ďalších oblastí," konštatoval prezident.

V diskusii starosta i poslanci informovali okrem iného aj o bohatom kultúrnom živote v obci, folklórnych slávnostiach i výstavách s medzinárodným charakterom, na ktoré svojich hostí srdečne pozvali a ponúkli účasť obecného folklórneho súboru na firemných podujatiach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...