Vyhľadávanie:

Zveľadili okolie a prístupový chodník k Rudníckym kúpeľom

Zveľadili okolie a prístupový chodník k Rudníckym kúpeľom

Predstavujeme jeden z ocenených projektov grantu Spoločne pre región

Ekzémy, bolesti kĺbov, infekcie očí, kolikové bolesti, ale aj mnoho ďalších ochorení liečili v minulosti "zázračné" pramene Rudníckych kúpeľov. Na minerály bohatá voda bola vyhľadávaná pacientmi najmä počas obdobia Rakúsko - Uhorska. Podľa polohy liečivej tekutiny vyvierajúcej na hore Zlatá Idka, ale aj pre jej blahodarné uzdravujúce účinky, ľudia ju častovali menami ako Zlatá voda, v nemčine Goldwaser či v maďarčine Aranyvíz. Svoju históriu kúpele prestali písať počas druhej svetovej vojny. Príbeh ich konca však ani v súčasnosti nie je jednoznačný. Pamätníci hovoria, že kúpele vyhodili do povetria ustupujúci nacistickí vojaci, ktorí sa v nich skrývali pred oslobodzujúcou Červenou armádou, iné pramene tvrdia, že kúpele počas bojov zlikvidovali samotní Rusi. Tak či onak, dnes na ich mieste môžeme nájsť už iba ruiny.

Zašlú slávu sa snaží kúpeľom, ale aj celej oblasti známej pod pomenovaním Svätá Anna, prinavrátiť skupina nadšencov a lokálpatriotov z obce Rudník. Dobrovoľné aktivity vyvíja pod hlavičkou občianskeho združenia Telovýchovná jednota Partizán ŠM Rudník. Mnohí z jej členov sú zamestnancami našej firmy. V máji tohto roku sa ich projektu Oddychová zóna na Svätej Anne - Vidiecky turizmus bezpečne, podarilo získať grant v rámci programu Spoločne pre región z dielne Karpatskej nadácie a U. S. Steel Košice. Peniaze použili na skultivovanie okolia a prístupovej lesnej cesty k bývalým Rudníckym kúpeľom.

Jedným z popredných aktivistov je zamestnanec U. S. Steel Košice, riaditeľ pre enviroment finálnej výroby a monitoring Jozef Martoš. Spoločne s ostatnými členmi občianskeho združenia a ďalšími dobrovoľníkmi pracovali celé leto na skrášlení okolia a lesného chodníka vedúceho ku kúpeľom. Rozsah prác bol finančne náročný a tak aktivistov okrem spomínaného grantu potešili aj ďalšie príspevky. "Zohnali sme si aj iných sponzorov, vďaka ktorým sa nám podarilo získať ďalších osemsto eur. Okrem toho nám niektoré firmy poskytli aj materiálne dary, napríklad piesok, alebo ponúkli prepravu, čo tiež nie sú zanedbateľné položky. Odhadujem ich na ďalších tisíc eur," povedal na margo nezištnej pomoci J. Martoš.

V rámci projektu upravovali okolie bývalej horárne pri Svätej Anne. Výmenu potrebovala najmä schátraná strecha, ktorá sa nachádzala v dezolátnom stave. "Musela ísť kompletne dole, bola veľmi poškodená. Nanovo sme urobili železobetónový veniec, dokonca sme kvôli júlovým dažďom museli zhodiť aj strop. Rekonštrukciu strechy teda budeme musieť ešte dokončiť," opísal komplikácie, ktoré sa im počas prác pritrafili. Oveľa hladšie išla úprava blízkeho okolia. Vyzbierali odpadky, bagrom vyčistili jazierko, v ktorom v budúcnosti plánujú nasadiť aj ryby. Okolie v najbližšom čase skrášlia aj lavičky. Neďaleký potôčik aj vďaka aktivitám dobrovoľníkov pretína drevená prechodová lávka.

Jozefa Martoša príjemne prekvapil najmä počet a prístup zúčastnených aktivistov. "Kladne hodnotím iniciatívu všetkých ľudí. Pomáhala veľká komunita miestnych z Rudníka, ale aj obyvatelia okolitých obcí. Prišli až z Nováčan či Jasova. Patrí im za to veľká vďaka." Početnú skupinu tvorili aj zamestnanci našej firmy - Emerich Tóth, Igor Szabó, Tibor Szalona, Roman Štark, Milan Šturm, Vladimír Reblan, Blažej Migas, Marek Farkaš, Pavol Salona, Richard Drábik, Martin Hegeduš, Juraj Lindvai, tí všetci aktívne priložili ruku k dielu. Do konca septembra sa uskutočnilo 16 brigád, na ktorých sa zúčastnilo približne 220 dobrovoľníkov. Aj to je dôkaz, že história a kontakt s prírodou mnohým ľuďom nie sú ľahostajné.

Oblasť Rudníka vďaka nadšeniu a aktivitám zanietených oceliarov, ale aj mnohých ďalších, v budúcnosti istotne pritiahne do oblasti viac návštevníkov. Veď má čo ponúknuť. Krásnu prírodu Slovenského Rudohoria či históriu v podobe pozostatkov Rudníckych kúpeľov. V pláne občianskeho združenia je umiestniť do okolia turistické tabule s archívnymi fotografiami a popisom miest, kde Zlatá voda po mnohé roky navracala zdravie mnohým ľuďom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...