Vyhľadávanie:

Induru strieda TenCate

Induru strieda TenCate

Induru zo šatní pomaly vytláča TenCate. Zamestnanci, ktorí pracujú pri odlievaní, odpichu a ohrievacích peciach v hutníckych prevádzkach a hrozí im popálenie, ako aj tí, ktorí vykonávajú paličské a zváračské práce, sa určite potešia. Nepohodlie osobných ochranných pracovných odevov šitých z látky Indura, na ktoré sa už dlhý čas sťažovali, postupne nahrádzajú odevy z látky pod názvom TenCate.

"Montérky z Indury boli dlhodobým problémom," potvrdil Alexander Tažik z Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice, ktorý sa venuje problematike bezpečnosti práce. "Hoci majú vysoké ochranné vlastnosti, sú šité z hrubého nepriedušného materiálu a ľudia sa na ne, najmä v horúcich letných dňoch, sústavne sťažovali. Odbory sa dlhé roky usilovali o zmenu, o tomto probléme sa diskutovalo na najvyššej úrovni vo firemnej komisii bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, žiaľ, bezvýsledne. Prvý posun nastal až v roku 2008, keď komisia odsúhlasila pre niektoré špecifické profesie, hlavne na takzvanej studenej strane fabriky, používanie osobných ochranných pracovných odevov z keprovej látky. Z hľadiska tepelnej záťaže bola táto voľba pre ľudí oveľa prijateľnejšia."

Snaha odborovej organizácie poskytnúť vyhovujúcejšie montérky pre všetkých zamestnancov pokračovala. Spoločne s útvarmi pre bezpečnosť a hygienu a nákup U. S. Steel Košice hľadali materiál, ktorý by spĺňal bezpečnostné hľadiská pre prácu v hutníckych prevádzkach a súčasne by zlepšil komfort zamestnancov. Podarilo sa im to vlani.

"V roku 2014 sme našli látku, predáva sa pod názvom TenCate, ktorá má potrebné ochranné vlastnosti a je oveľa prijateľnejšia na nosenie," informoval A. Tažik. "Po vykonaní potrebných skúšok v USA, korporačné vedenie bezpečnosti práce odsúhlasilo, že košická oceliarska spoločnosť môže odevy z tohto nového materiálu používať. Ako prví ich testovali zamestnanci divíznych závodov Vysoké pece a Oceliareň. Hodnotili ich vysoko pozitívne." Dodajme tiež, že ochranné odevy z nového materiálu môžu používať (okrem profesií spomenutých v úvode článku) aj tí, ktorí prichádzajú do kontaktu s kvapalnými chemikáliami či sú vystavení elektrostatickému náboju.

Výrobca pracovných odevov v súčasnosti už šije montérky pre košických hutníkov iba z látky TenCate. Do skladu s osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami začali prvé kusy prichádzať v novembri 2014. Hoci dodávateľ má v súčasnosti sklzy v dodávkach, do tohtoročného leta by ich mal, podľa prísľubu, dobehnúť.

"Veríme, že zamestnanci, ak aj nie všetci, budú spokojní," konštatoval A. Tažik. "Rád by som pripomenul, že montérky Indura sa používajú naďalej, až do vyčerpania všetkých skladových zásob."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...