Vyhľadávanie:

Inšpirácie v kove po piaty raz

Inšpirácie v kove po piaty raz

Mladí dizajnéri budú mať svoj workshop v U. S. Steel Košice

O necelé tri týždne sa v Košiciach zídu účastníci tohtoročného medzinárodného workshopu U. S. Steel Košice - Metal Inspirations. Podujatie po piaty raz organizuje oceliarska spoločnosť a Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach pre študentov, ktorí sa pripravujú na svoje budúce povolanie dizajnérov.

Workshop sa koná v dňoch 21. až 29. augusta 2006. Ako uviedol garant podujatia Jaroslav Jarema z Fakulty umení TU v Košiciach, prihlásili sa mladí z piatich vysokých škôl zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. "Počas štyroch rokov sa na workshopoch vystriedalo približne sto ľudí, ktorí vytvorili viac ako dvesto diel. Niektorí sa do dielní Stredného odborného učilisťa hutníckeho v Šaci vracajú opakovane a veľmi radi," povedal. "Pre študentov, ale i pre pedagógov je to jedna zo zriedkavých príležitostí pracovať s kovom, pri ktorej si okrem tvorivej činnosti zvyšujú aj svoju manuálnu zručnosť a učia sa novým technológiám. Pre budúcich dizajnérov sú obohacujúce aj neformálne diskusie. Tešia sa i na poznávacie výlety do regiónov východného Slovenska, ktorých sa zúčastňujú aj majstri z učilišťa. Osobné kontakty upevňujú vzťahy medzi študentmi a remeselníkmi, čo oceňujú pri spoločnej práci."

Po prvý raz sa podujatia zúčastnia aj dvaja študenti z príbuzných odborov - architektúry a výtvarného umenia. Mení sa tiež úloha pedagógov. Budú skôr odbornými poradcami než aktívnymi tvorivými pracovníkmi. Inšpiráciou pre mladých bude v tomto roku automobilový priemysel. Samozrejme, neočakáva sa od nich, že budú tvoriť návrhy karosérií, myšlienka automobilizmu by sa však v ich dielach mala odzrkadliť.

Najlepšie dizajnérske a výtvarné objekty budú vystavené v Galérii U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli. Niektoré diela, tak ako aj v predchádzajúcich rokoch, sa stanú súčasťou expozície U. S. Steel Košice na medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Stálu výstavu prác mladých dizajnérov vytvorených v uplynulých ročníkoch podujatia si môžete pozrieť v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach alebo v priestoroch Technickej univerzity v Košiciach. Časť exponátov krášli i priestory U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...