Vyhľadávanie:

Jablonovská sušička

Jablonovská sušička

Ďalší úspešný projekt s podporou U. S. Steel Košice

V rámci grantového programu Spoločne pre región, ktorý pripravuje spoločnosť U. S. Steel Košice v spolupráci s Karpatskou nadáciou - Slovensko, jedno z ocenení získal aj projekt občianskeho združenia ALMA - Centrum obnovy a ochrany ľudovej architektúry a tradícií Gemera s názvom Interaktívne zelené štúdio - zachovanie identity vidieka. Cieľom projektu, ktorý získal podporu vo výške 3 210 eur, bolo vybudovanie sušičky ovocia, ako aj bylinnej "špirály", ktorej produkty sa budú takisto spracovávať sušením.

Sušičku spustili do chodu v sobotu 26. septembra, kedy sa v Jablonove nad Turňou uskutočnil 1. festival vyberania desiatok z úrody. Podujatie bolo zamerané na prezentáciu tradičných spôsobov spracovania ovocia. Návštevníci mohli vidieť prípravu ovocia na sušenie, varenie tradičného slivkového lekváru, ako aj výrobu domáceho vína. Súčasťou festivalu bola aj ochutnávka domácich klobás, cestovín, medovníkov a samozrejme vína, ktoré sa v tejto oblasti vyrába. Sušička je umiestnená v susedstve národnej kultúrnej pamiatky GRANARIUM. Je to budova bývalej sýpky, ktorú vlastnila rodina Esterházyových a slúžila na uskladnenie vyzbieraných desiatkov. Po rekonštrukcii bude slúžiť ako vínna pivnica a prezentačná miestnosť pre drobných lokálnych výrobcov vína. Na poschodí sa bude nachádzať reštaurácia s ponukou oblastnej kuchyne.

Festival je spoločným projektom občianskeho združenia ALMA - Centrum obnovy a ochrany ľudovej architektúry a tradícií Gemera a Aggteleki Nemzeti Park (Národného parku Aggtelek) v Maďarsku, ktorý zabezpečuje rekonštrukciu podobnej sýpky v Bódvaszilasi. Po dokončení v nej plánujú usporadúvať kultúrne podujatia - koncerty a výstavy. Nové turistické centrum prispeje k rozvoju cezhraničnej spolupráce a turizmu v tomto regióne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...