Vyhľadávanie:

Jaklovský dopraváčik

Jaklovský dopraváčik

Jaklovce sú obec v okrese Gelnica, kde sa deťom venujú dlhodobo. Najskôr ich prostredníctvom grantového programu U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie učili separovať odpad, v poslednom svojom projekte stavili na dopravnú výchovu hrou. Vychádzali z toho, že deti a seniori sú častými, ale i najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, a to ako spolujazdci, cyklisti alebo chodci. Poznať pravidlá cestnej premávky, vedieť prejsť správne cez prechod či križovatku, predvídať a orientovať sa v rôznych dopravných situáciách je najlepší spôsob, ako predchádzať úrazom a zraneniam.

„Chceme pripraviť deti na bezpečný a zodpovedný pohyb v cestnej premávke v role chodca, cyklistu, kolobežkára, ale aj potencionálneho vodiča motorového vozidla,“ priblížil zámery starosta obce Matúš Fedor.

Ciele projektu sa im podarilo dosiahnuť viacerými spôsobmi. Zakúpili mobilné dopravné ihrisko, na ktorom deti MŠ a I. stupňa ZŠ pravidelne trénovali pravidlá cestnej premávky, aj s príslušníkmi dopravnej polície. Deti navštívili vlakovú a autobusovú stanicu, samozrejme, vrátane prednášky o bezpečnosti. Niektoré aktivity absolvovali aj s rodičmi či starými rodičmi, najmä počas Dňa bezpečnosti na cestách plného hier, súťaží a zážitkového učenia sa priamo v konkrétnych dopravných situáciách. Interné aktivity zahŕňali čítanie kníh zameraných na dopravnú výchovu, skladanie puzzle či prácu s elektronickou ceruzkou albi. Deti sa učili pracovať s robotickou včelou BEE-BOT, spoznávať dôležité dopravné značky, záchranné zložky i to, ako ich rýchlo telefonicky kontaktovať.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...