Vyhľadávanie:

Čo doteraz vieme o očkovaní

Čo doteraz vieme o očkovaní

Očkovanie na ochorenie COVID-19 je najúčinnejším spôsobom ako výrazne znížiť riziko tohto ochorenia.

Očkovanie predstavuje:

1. Osobnú ochranu jednotlivca, ktorý je očkovaný.
2. Kolektívnu ochranu komunity-spoločnosti. K tomu je potrebné preočkovať viac ako 60 – 70 % populácie v prípade COVID-19 ( tzv. kolektívna ochrana).

Ako sa zaregistrovať na očkovanie?

Na Slovensku a v EÚ sa začalo očkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 dňa 27.12.2020. Postupné očkovanie na Slovensku sa riadi očkovacím plánom, podľa ktorého budú najskôr očkovaní zdravotníci a rizikové skupiny obyvateľstva podľa veku a pridružených ochorení. Ak chcete prihlásiť na očkovanie seba alebo svojho príbuzného, overte si skupinu ľudí, ktorá sa v súčasnosti môže prihlásiť na očkovanie na stránke https://korona.gov.sk/vakcinacia/. Ak do tejto skupiny patríte aj vy alebo váš príbuzný, môžete sa prihlásiť na očkovanie. Pred očkovaním sa vždy musíte najprv zaregistrovať. Registračný formulár nájdete na adresa: https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-vaccination-form.php

Čo robiť pred očkovaním?

V deň očkovania sa po príchode do očkovacieho centra v danom čase identifikujete a zaevidujete. Vyplníte dotazník o svojom zdravotnom stave. Zdravotný personál overí, že nemáte kontraindikácie k očkovaniu, nemáte prejavy akútnej infekcie (horúčku, nádchu, kašeľ, bolesti hrdla). Podpíšete informovaný súhlas s očkovaním a preočkovaním a dostanete potvrdenie o podaní očkovacej látky. Po podaní vakcíny musíte ostať v čakárni pre pacientov s podanou vakcínou po dobu 15 – 30 minút. Budete tiež oboznámený s predpokladanými vedľajšími účinkami – bolestivosť, začervenanie v mieste vpichu a eventuálne celkové prejavy – mierna horúčka. Ak ste v minulosti po očkovaní odpadli, alebo ste náchylní na okamžité alergické reakcie, informujte o tom ešte pred očkovaním vášho očkujúceho lekára alebo zdravotnú sestru,  kvôli dlhšiemu následnému pozorovaniu po očkovaní.

Osoby, ktoré trpia vážnym zdravotným ochorením, osoby užívajúce dlhodobo lieky by mali konzultovať očkovanie a  druh vakcíny vopred s ich ošetrujúcim lekárom, špecialistom. 

Čo robiť - nerobiť po očkovaní?

V deň očkovania sa odporúča telesné šetrenie a neodporúča sa konzumácia alkoholu. V prípade bolesti alebo horúčky užite lieky proti bolesti (napr. paracetamol). Váš všeobecný lekár alebo príslušný špecialista vám s tým poradí. 

Aké očkovacie reakcie sa môžu vyskytnúť po očkovaní?

Väčšina ľudí po očkovaní nemá vážne problémy. Podobne ako u iných vakcín sa môže vyskytnúť u niektorých ľudí bolestivosť a začervenanie v mieste vpichu alebo únava, malátnosť a bolesti hlavy, svalov alebo horúčka; príznaky zvyčajne spontánne vymiznú do jedného týždňa, najčastejšie do niekoľkých dní. Tieto príznaky sa vyskytujú častejšie u mladších pacientov a po druhej dávke vakcíny. Tieto vedľajšie účinky sú znakom toho, že váš imunitný systém robí presne to, čo má.

Treba sa objednať aj na preočkovanie?

Pre objednanie na preočkovanie  druhou dávkou vakcíny nie je potrebné sa registrovať. Systém Národného centra zdravotníckych informácií vygeneruje informáciu o termíne a zaočkovanému zašle SMS alebo e-mail s termínom druhého očkovania podľa prvej dávky.

Aké účinné je očkovanie? Musíme sa aj potom chrániť?

Adekvátna ochrana proti ochoreniu ­COVID-19 sa začína 7 dní po druhom očkovaní. Podľa súčasného stavu vedomostí je asi 95 zo 100 zaočkovaných ľudí chránených pred ochorením. Ako dlho bude táto ochrana trvať, nie je v súčasnosti známe. Keďže ochrana nenastupuje okamžite po očkovaní a nie je vyvinutá u všetkých zaočkovaných osôb, je nevyhnutné, aby ste napriek očkovaniu chránili seba a svoje okolie dodržiavaním pravidiel (držte si odstup, dodržiavajte hygienu, noste rúško, pravidelne vetrajte).

 Vakcinačné centrá Košice

  • Vakcína 1 a 2,
    UNLP Košice Rastislavova 785/43
  • Vakcína 1 a 2,
    Železničné zdravotníctvo, Masarykova 9
  • Vakcína, Nemocnica sv. Michala Košice, Murgašova 1.

Vakcíny nakúpiť sami nemôžeme

Túto otázku často kladú zamestnanci  prezidentovi U. S. Steel Košice Jimovi Brunovi. Určite je to aj preto, že vo firme úspešne funguje mobilné odberové miesto na testovanie COVID-19, tak prečo by sme nemohli vytvoriť aj vakcinačné centrum.

Jim na túto otázku odpovedá na svojich pravidelných stretnutiach a dnes aj prostredníctvom našich novín: „Zamestnanci by chceli vedieť, či nemôžeme sami ako firma nakúpiť vakcíny a zriadiť očkovacie centrum priamo u nás.  Rád by som niečo také urobil a bol by som aj ochotný to urobiť, ale žiaľ, neexistuje šanca,  aby sme my, ako firma, nakúpili vakcíny. Vakcíny nakupujú vlády.  Komunikujeme však s vládou Slovenskej republiky  a snažíme sa o zaradenie určitých skupín našich zamestnancov do kritickej infraštruktúry. To by znamenalo, že títo zamestnanci by mohli byť vakcinovaní skôr. Máme vytvorený zoznam a dúfam, že sa nám to podarí zariadiť.“            

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...