Vyhľadávanie:

Jeho snom je dostať sa na olympiádu

Jeho snom je dostať sa na olympiádu

Člen Závodného hasičského útvaru USSK Michal Onda je úradujúcim majstrom Slovenska v boxe

Vo firme pracuje veľa zamestnancov, ktorí nereprezentujú v športe značku či logo našej spoločnosti, ale v dresoch iných klubov dosiahli významné úspechy na domácej či medzinárodnej scéne. Jedným z nich je aj 24-ročný člen Závodného hasičského útvaru USSK Michal Onda, ktorý je aktívnym boxerom a v extraligovej súťaži oblieka dres MŠK Vranov nad Topľou. Je reprezentantom Slovenska v boxe a jeho posledným úspechom bol zisk titulu majstra Slovenska pre rok 2010 v hmotnosti do 69 kilogramov. Vo finále na decembrovom šampionáte v Galante zdolal Michala Babiaka z Nitry 3:1 na body.

"Od roku 2007, keď som z dorasteneckej kategórie prešiel medzi seniorov, to bol už môj tretí titul v ringu. Prvý som si vybojoval v hmotnosti do 60 kilogramov v spomínanom roku na domácom šampionáte v Košiciach a druhý titul som získal v hmotnosti do 64 kilogramov na majstrovstvách v Nitre," rozhovoril sa majster kožených rukavíc. "V tomto roku by som chcel potvrdiť dominanciu vo svojej kategórii ziskom štvrtého titulu, bude to ale veľmi ťažké. Budem mať nabitý program, pretože v roku 2011 sa v ringu uskutoční množstvo domácich i zahraničných podujatí. Najprv budem v Českej republike štartovať v Ústí nad Labem na tradičnej Veľkej cene, kde sa zíde silná konkurencia boxerov z 26 štátov sveta. Potom sa v júni uskutočnia majstrovstvá Európy v bulharskej Sofii a na prelome septembra a októbra aj majstrovstvá sveta v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku. Tento svetový šampionát bude zároveň aj kvalifikáciou na olympijské hry."

Jednu takúto skúsenosť M. Onda už má, keď v roku 2008 štartovali spolu s bratom Jánom, ktorý je tiež aktívnym boxerom, na MS v Spojených štátoch. Svetový šampionát sa konal v Chicagu a bol vtedy tiež kvalifikáciou pred OH v Pekingu. V jeho hmotnostnej kategórii sa predstavilo až 56 uchádzačov o olympijskú miestenku. Michal sa cez prvé kolo ďalej nedostal, keď zostal na štíte Španiela Suareza.

Je zaujímavé, že M. Onda začínal so športovou kariérou ako 9-ročný, nie však s boxom, ale s karate pod vedením trénera Kretoviča. Asi po pol roku išli spolu s bratom do telocvične Lokomotívy v Košiciach, kde ich otec Ján trénoval najmladších adeptov boxerského športu. Obaja si skúsili skrížiť päste so svojimi rovesníkmi a ako hovorí M. Onda, zapáčilo sa im to. Odvtedy koženým rukaviciam ostali verní a trvalo sa prezentujú medzi povrazmi v ringu. Na svoj prvý väčší úspech M. Onda čakal až do roku 2000, keď ako 13-ročný získal v hmotnosti do 32 kg medzi žiakmi na majstrovstvách Slovenska v Malackách svoj prvý titul. Odvtedy stál každý rok na najvyššom stupienku na šampionátoch v mládežníckych kategóriách, v ktorých získal spolu šesť titulov.

Keďže od februára 2010 je zamestnaný v našom Závodnom hasičskom útvare, trénuje v Košiciach pod vedením svojho otca Jána Ondu, tiež bývalého boxera, ktorý o svojom synovi hovorí: "Boxu sa Michal venuje ako amatér, ale má profesionálne túžby. Klub pri TJ Lokomotíva v Košiciach zanikol a tak sme museli hľadať iný klub mimo Košíc. Najprv boxoval za Slovenské Nové Mesto, vlani prestúpil do Vranova. S dosiahnutými úspechmi na Slovensku sa neuspokojil, poškuľuje po vyšších métach. V ringu, ako sa hovorí, dozrieva, nenechá sa strhnúť súperom, ale boxuje s prehľadom, má potrebnú silu, techniku i kondíciu. Verím, že okrem domácich súťaží sa mu podarí presadiť na medzinárodnej scéne v zahraničí." Michal popri zamestnaní trénuje dvakrát v týždni v ringu a ďalšie štyri dni sa individuálne pripravuje v posilňovni a kondíciu si udržiava behom. "Prípravu nesmiem podceniť a ani nič v nej zameškať. V tomto roku by som sa chcel prebojovať na olympijské hry, ktoré sa na budúci rok budú konať v Londýne. Je to mojím veľkým snom," dodal mladý boxer.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...