Vyhľadávanie:

John Surma: "Dosiahli ste vynikajúci pokrok!"

John Surma: "Dosiahli ste vynikajúci pokrok!"

Vrcholní predstavitelia korporácie United States Steel navštívili Košice

U. S. Steel Košice dosiahla v roku 2006 vynikajúce výsledky. S takýmto posolstvom pre zamestnancov košickej huty prišli v piatok do Košíc najvyšší predstavitelia U. S. Steel Corporation, Chairman and Chief Executive Officer John P. Surma, Executive Vice President and Chief Operating Officer John H. Goodish, Executive Vice President and Chief Financial Officer Gretchen R. Haggerty, Senior Vice President - Strategic Planning & Business Development John Connelly a Vice President-Labor Relations James D. Garraux.

Po úvodných prezentáciách a rozhovoroch s vedením fabriky si krátko po poludní v sprievode prezidenta USSK Davida H. Lohra a ďalších topmanažérov USSK najprv prezreli novovybudované Tréningové centrum kardinálnych pravidiel. Stredisko vyrástlo v blízkosti bývalej prevádzky Slabing divízneho závodu Teplá valcovňa. Prvých zamestnancov, ktorí tu budú získavať hlbšie teoretické i praktické vedomosti z oblasti bezpečnosti práce, privíta už v najbližších mesiacoch. Denne sa v dvoch učebniach teórie a v hale vybavenej výrobným zariadením bude môcť vzdelávať približne sedemdesiat ľudí. Školenia, ako informoval návštevníkov generálny manažér pre bezpečnosť U. S. Steel Košice Karl G. Kocsis, budú v prvom rade určené zamestnancom, ktorí sú v kontakte s výrobou. Vybavenie centra umožní ľuďom nadobudnúť istotu a zručnosť pri činnostiach spojených s používaním zámkového a známkového systému, pri práci vo výške a pri práci v uzavretom priestore, v priestore pohybu mobilných zariadení, ako aj pri viazaní bremien a nástupe a výstupe na žeriav.

"Na praktickú výučbu zámkového a známkového systému bude slúžiť školiaca miestnosť, ktorá vznikla z bývalej akumulátorovne. Nefunkčný zásobník budeme využívať na simuláciu uzavretého priestoru. V hale máme žeriavovú dráhu s plne funkčným žeriavom, na ktorom budeme trénovať nástup a výstup na žeriav, využijeme ho tiež pri nácviku viazania a prepravy bremien," uviedla manažérka pre praktickú výučbu školení bezpečnosti práce Lucia Slovinská. "Pripravené sú aj ďalšie zariadenia a prístroje, ktoré prispejú k získaniu potrebných manuálnych, zručností železiarov. Niektoré z nich sú nové, napríklad prípravky na známkový a zámkový systém, niečo sme využili z dostupných zdrojov firmy. Zaujímavou súčasťou vybavenia tréningovej haly je sekcia, ktorú sme nazvali Kde je chyba - Where is Waldo?, v ktorej sme umiestnili rôzne poškodené a vyradené nástroje, prípravky a náradie. Úlohou školiacich sa bude nájsť chybu a určiť, prečo ich nemožno používať."

Lektormi v Tréningovom centre kardinálnych pravidiel budú interní a externí zamestnanci spoločnosti, ktorí majú skúsenosti v oblasti vzdelávania dospelých.

Generálny manažér pre inžiniering Michael L. Terry potom návšteve priblížil detaily výstavby a prípravy na skúšobnú prevádzku pozinkovacej linky č. 3, najväčšej investičnej akcie korporácie v minulom roku, ktorá začne vyrábať plechy pre automobilový priemysel už o niekoľko týždňov. "Bude to vynikajúca prevádzka," povedal neskôr J. Surma. Po jej prehliadke sa hostia z Pittsburghu stretli v šikmej zasadačke administratívnej budovy vo vstupnom areáli s viceprezidentmi, generálnymi manažérmi a ďalšími zamestnancami USSK. J. Surma im v úvode odovzdal pozdravy aj od predchodcu súčasného prezidenta USSK - Christophera J. Navettu, ktorý sa zotavuje po kardiochirurgickej operácii spred nedávnych Vianoc. Ďalej povedal, že na základe predbežných výsledkov, ktoré sa momentálne finalizujú, možno minulý rok označiť za najlepší rok korporácie. Presnú odpoveď budeme vedieť po tom, čo sa dokončí uzávierka za rok 2006. "Keďže sa nám darilo vo všetkých prevádzkach," zdôraznil Surma. Ocenil podporu košických manažérov aj pri rozvoji srbských prevádzok, príspevok Slovákov v pittsburskej centrále k progresu korporácie, pričom vyzdvihol najmä bývalého viceprezidenta USSK pre strategické implementácie Antona Lukáča, ktorého začiatkom tohto roka vymenovali za generálneho manažéra závodu Mon Valley a v súčasnosti už riadi viaceré prevádzky v USA. Podľa J. Surmu najdôležitejšími témami vo svetovom oceliarstve sa stávajú Čína a jej expanzia v exporte ocele, rozvoj ľudských zdrojov, prístup k strategickým surovinám a emisie oxidu uhličitého. Pripomenul, že Čína oproti roku 2002 zdvojnásobila ročnú produkciu ocele z asi 220 milión ton na minuloročných zhruba 400 až 450 milión ton. "Čína je veľký otáznik pre celý svet," vyhlásil Surma.

Upozornil aj na možné dôsledky znižovania emisií skleníkových plynov na úkor ekonomického rozvoja rastúcich trhov, najmä v strednej Európe, pričom naznačil potrebu moderných technológií na elimináciu CO2, ktoré by mohli vyriešiť problémy niektorých krajín vyrovnať sa so znižovaním emisií. Povedal, že jedným z kľúčových činiteľov ďalšieho pokroku v oceliarstve bude kvalita ľudských zdrojov. "Potrebujeme mať skúsených a zručných ľudí," dodal. Zdôraznil aj význam bezpečného pracovného prostredia pre všetkých zamestnancov korporácie a nabádal k jeho ďalšiemu zvyšovaniu. Aj John H. Goodish ocenil pokrok, ktorý dosiahli zamestnanci USSK. "Od ostatnej návštevy som videl veľký progres. Gratulujem vám," povedal.

Otázky manažérov a zamestnancov USSK sa týkali najmä globalizácie v sektore oceliarstva, investičných zámerov korporácie, úloh a perspektív servis-centier v oceliarstve či energetickej sebestačnosti Slovenska. Po odpovediach hostí z USA i prezidenta USSK sa J. Surma na záver ešte raz prihovoril zamestnancom košického závodu: "Košice navštevujem vždy s radosťou. Ďakujem vám za vašu prácu, pracujte tvrdo, ale čo najbezpečnejšie aj naďalej. Budúcnosť Košíc vidím veľmi optimisticky."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...