Vyhľadávanie:

Jubileum košického hokeja

Jubileum košického hokeja

V najbližších dňoch si pripomenieme 90 rokov trvania hokeja v Košiciach. Pri tejto príležitosti mesto v spolupráci s HC Košice pripravuje rad podujatí, ktoré sa začnú už v sobotu 26. novembra 2011. "Večer o 19. hodine prijme v Historickej radnici primátor Košíc, za účasti vedenia HC Košice a sponzorov, bývalých hráčov, trénerov, funkcionárov a členov oddielov a klubov, ktorí v minulosti dlhodobo spolupracovali, podporovali a rôznymi spôsobmi propagovali košický hokej," priblížil pripravovanú akciu prezident HC Košice Vladimír Jacko. "Oficiálne oslavy budú pokračovať v nedeľu 18. decembra 2011 na Hlavnej ulici v Košiciach, kde sa o 17. hodine začne galaprogram pre fanúšikov i verejnosť a následne sa večer o 19.30 hodine uskutoční v Steel aréne extraligové hokejové derby HC Košice - Poprad, na ktoré už teraz hokejových fanúšikov srdečne pozývam."
Z histórie

Prvý oficiálny hokejový zápas sa v Košiciach odohral pred deväťdesiatimi rokmi, presnejšie 18. decembra 1921. Postupne sa tento šport v našom meste vyvíjal, i keď prechádzal rôznymi predvojnovými, či trochu stagnujúcimi povojnovými vývojovými stupňami. K veľkému oživeniu došlo v roku 1962, keď novovytvorené mužstvo Dukla Košice štartovalo v krajskej súťaži. Vojenský klub sa hneď v prvom roku svojej existencie prebojoval do druhej ligy a v nasledujúcej sezóne hokejisti Dukly Košice vyhrali túto súťaž i kvalifikáciu a postúpili do najvyššej hokejovej súťaže v bývalom Československu. V sezóne 1966/67 našla Dukla nový domov a i názov, keď sa pretransformovala do TJ VSŽ Košice.

V rokoch 1986 a 1988 získali Košičania už pod novým názvom dva tituly majstrov ČSSR. V samostatnej slovenskej extralige od roku 1993 získali hokejisti VSŽ tri tituly majstrov Slovenska. V sezóne 2001/2002 si hráči košického klubu po prvý raz obliekli dresy v novej modro-bielej kombinácii, keď hlavným podporovateľom tohto športu v Košiciach sa stala spoločnosť U. S. Steel Košice. S novým názvom klubu si hokejisti HC Košice vybojovali v ostatných troch sezónach ďalšie tri tituly a hokej sa stal fenoménom nielen v meste, ale i v širokom okolí regiónu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...