Vyhľadávanie:

Jubileum oslávili na palubovke

Jubileum oslávili na palubovke

V Infiniti aréne sa konal Turnaj legiend v sálovom futbale

Sálový futbal má v našom meste dlhoročnú tradíciu a medzi priaznivcami tohto športu je veľmi obľúbený. Zápasy v sálovom futbale sa hrajú už od roku 1973 pod názvom Košická miniliga. V tomto roku oslavuje 40 rokov od svojho založenia.

"Dlho sme uvažovali, koľko družstiev do súťaže zaradíme, kde sa na území Košíc bude hrať a koľko hráčov bude môcť hrať v každom tíme na ihriskách hádzanárskych rozmerov," priblížil začiatky miniligy jeden zo zakladateľov súťaže Ladislav Ostroha, ktorého všetci familiárne volajú Mešter. "Určili sme tri miesta, a to na Sídlisku Nad jazerom, na juhu pri Astórii a na Mieri pri ZŠ Park mládeže. Na týchto ihriskách mali štyri celky domáce prostredie a systémom každý s každým odohrali miniligu doma i vonku. Z každého družstva na zápas nastupovali okrem brankára štyria hráči v poli. Jednotlivé družstvá si vytvorili rôzne názvy, mnohé z nich počas tých štyridsiatich rokov zanikli, ale i vznikali nové. Medzi tuctom účastníkov mali v minilige počas jej histórie zastúpenie aj bývalé VSŽ, ktoré v osemdesiatych rokoch reprezentovalo družstvo SZM Údržba. Káder tvorili brankár Július Veber a hráči Jaroslav Žigala, Peter Dieneš, Jaroslav Tóth a Štefan Horňák, ktorého sme volali Piťu. Partii železiarov sa v tom čase darilo veľmi dobre, hrali spolu dlho a v roku 1986 sa stali majstrami Slovenska. Jaroslav Tóth bol vtedy so šiestimi gólmi najlepší strelec šampionátu."

Na počesť 40-ročného jubilea sa v nedeľu 24. novembra 2013 konal v Infiniti aréne Turnaj legiend (hráčov nad 45 rokov) v sálovom futbale. Iniciátorom podujatia bol generálny manažér Steel arény Igor Havrila, ktorý je miniligovým nadšencom a v deväťdesiatych rokoch v tejto súťaži hrával za družstvo Celticu. Teraz štartovalo v turnaji osem družstiev, ktoré súťažili v dvoch skupinách systémom každý s každým. Víťazi skupín sa potom stretli vo finále a druhé družstvá zo skupín bojovali o 3. mieste. V zápase o bronz Družbyt zdolal družstvo Mladosti 1:0 a vo finále Reštaurácie zvíťazili nad tímom Astra tiež 1:0. Bol to exhibičný turnaj, na ktorom vlastne o nič nešlo, len sa po rokoch stretnúť a zahrať si. Mnohí hráči sa nevideli desať, možno pätnásť rokov, preto bolo ich stretnutie o to vzácnejšie a mali na čo spomínať. I keď mnohým roky pribudli a kondícia odišla, v zápasoch sa miestami iskrilo ako za starých čias. Po turnaji odmenili a ocenili predsedov klubov, manažérov, funkcionárov, rozhodcov i hráčov, ktorí sa najviac zaslúžili o popularitu sálového futbalu v Košiciach.

Spoločnosť U. S. Steel Košice reprezentovalo v turnaji družstvo z Teplej valcovne, ale v kádroch jednotlivých družstiev sa na palubovke predstavila plejáda našich zamestnancov - Jaroslav Tóth, Vladimír Duháň, Pavol Špilár, Milan Duska, Peter Horský, Stanislav Smejkal, Pavol Králik, Florián Horňák, Dušan Urban, Roman Berta a Ivan Belej. V zaplnenom hľadisku sa však objavili ďalší naši zamestnanci, ktorí v minulosti hrávali košickú miniligu, či už František Koľvek, Jaroslav Žigala, František Beer, Miroslav Duchoň, Ivan Pastyrčák a iní.

Akcia dala podnet na ďalšie stretnutie bývalých hráčov miniligy, ktoré plánujú zorganizovať na budúci rok vo futbalovom areáli vo Vyšnom Opátskom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...