Vyhľadávanie:

Kaštieľna oáza plná pokladov otvorená

Kaštieľna oáza plná pokladov otvorená

Program Spoločne pre región už mnoho rokov podporuje iniciatívny postoj ľudí v miestnych komunitách, ak sa snažia zlepšiť životné prostredie, rozvíjať aktivity pre deti či zvyšovať bezpečnosť. Zapojenie zamestnancov U. S. Steel Košice je podmienkou podpory projektu, čo však nebýva problém, keďže hutníci sú veľmi aktívni a angažujú sa v rôznych oblastiach. Informujeme o tom pravidelne v Oceli východu aj na firemnom webe: https://www.usske.sk/sk/komunita/spolocne-pre-region, kde sú prezentované projekty od roku 2008.

Urobiť niečo nové pre obyvateľov, ale aj turistov, hubárov a cyklistov sa rozhodli aj v podhorskej obci Hýľov, ktorá leží nad hornou bukoveckou nádržou na úpätí Volovských vrchov, na trase medzi Jahodnou, Prednou Holicou a Kojšovskou hoľou. Cieľom bolo vybudovať oddychovú komunitnú zónu, pripomenúť si prírodné aj historické bohatstvo obce. „Nadväzujeme na už vybudovaný altánok a izbu tradícií na obecnom úrade. Novým projektom sme chceli upozorniť na „poklady“, ktoré v obci máme.  Chceli sme prispieť k lepšej informovanosti o histórii obce a o chránenom vtáčom území, a to nielen mladej generácie, ale aj dospelých obyvateľov a návštevníkov obce,“ hovorí starostka Júlia Kočíková.

Nová oddychová zóna sa nachádza na mieste, kde ešte po vojne stál kaštieľ grófa Zichyho zo 17. storočia. Históriu obce približuje jedna z informačných tabúľ, druhá popisuje chránené druhy vtákov danej lokality. Celá oddychová zóna vznikla vďaka spolupráci takmer dvadsiatky obyvateľov. Muži, šiesti z nich zamestnanci U. S. Steel Košice, sa počas niekoľkých brigád stretávali pri úprave terénu, budovaní základov parčíka, osádzaní lavičiek, výrobe a umiestnení informačných tabúľ, ženy sa venovali výsadbe kvetín a príprave informačných materiálov. Práca na spoločnom projekte bola plánovaná i spontánna. Keď bolo treba ťažké mechanizmy, stiahli suseda s bagrom, šikovný miestny stolár sa „vyhral“ s informačnými tabuľami, niekto ďalší odskočil dokúpiť do mesta chýbajúci materiál. „Je to výsledok tímovej práce. Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili a svojpomocne niečo nové vybudovali. Vážme a chráňme si prírodné a historické bohatstvo, ktoré máme,“ hodnotí spoločné úsilie Júlia Kočíková a už rozmýšľa nad novými rozvojovými projektami.

Tam, kde donedávna rástla len vysoká tráva, je teraz nová komunitná zóna s krásnym výhľadom na okolitú prírodu.

„Nebolo vždy jednoduché sa zladiť, keďže pracujeme na zmeny,“ hovoria zamestnanci USSK Michal Rusnák, Peter Pancák, Tomáš Kováč, Branislav Kolesár, František Chovan a Marcel Pancák. Realizácia projektu si vyžiadala desiatky dobrovoľníckej práce. „Okolo rodinného domu má každý vždy dosť práce, ale dokázali sme sa ako partia dohodnúť a vybudovať miesto, kde sa budú môcť stretnúť nielen naši obyvatelia, ale aj cyklisti či turisti, ktorí cez našu obec prechádzajú.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...