Vyhľadávanie:

Každá piata žena

Každá piata žena

NIE násiliu páchanému na ženách

Do kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách sa zapája čoraz viac ľudí, organizácií a inštitúcií.

"Myšlienka vypískania násilia pochádza zo 70. rokov 20. storočia, keď sa ženy zažívajúce násilie v Peru prostredníctvom pískania bránili pred násilnými partnermi a upozorňovali tým na ich násilné správanie. Vypískajme násilie odkazuje na tento spôsob ochrany a zároveň umožňuje účastníkom a účastníčkam verejných zhromaždení pískaním na píšťalkách symbolicky vyjadriť odmietavý postoj voči násiliu páchanému na ženách v našej spoločnosti," povedala Dušana Karlovská, programová riaditeľka mimovládnej organizácie Fenestra, ktorá kampaň už po tretíkrát na Slovensku organizovala. Svoje NIE násiliu páchanému na ženách prišli vyjadriť ľudia v siedmich slovenských mestách, Košice nevynímajúc.
Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách vyvrcholila 7. marca 2013 v Bratislave nultým ročníkom udeľovania ocenenia Piata žena 2013. Na podujatí, ktoré pripravili Fenestra a Slovensko-český ženský fond, ocenili individuálne a kolektívne iniciatívy zasadzujúce sa o zastavenie násilia páchaného na ženách v týchto kategóriách: dobrá prax - Eva Sopková, aktivizmus - záujmové združenie žien ASPEKT, dobrovoľníctvo -Stanislava Litáková, filantropia a darcovstvo - reklamná a marketingová agentúra Progress Promotion, médiá - Centrum spravodajstva a publicistiky RTVS Košice, školy - Centrum rodových štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, umenie - Bábkové divadlo na Rázcestí - štúdio Twiga a veda a výskum - Jarmila Filadelfiová.

Organizátorky kampane sú presvedčené, že ocenené pozitívne príklady budú inšpiráciou a motiváciou pre ďalších jednotlivcov, organizácie a inštitúcie, aby konali proti násiliu páchanému na ženách, ktoré negatívne ovplyvňuje životy žien, ich detí a všetky sféry spoločnosti.

Podujatie podporilo svojou záštitou aj Veľvyslanectvo USA na Slovensku, pričom veľvyslanec Theodore Sedgwick vyzdvihol prínos spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá bola medzi nominovanými za svoju dlhodobú podporu aktivít proti násiliu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...