Vyhľadávanie:

Každý deň venovaný inému štátu

Každý deň venovaný inému štátu

TRANS/MISIE zaplavia Košice umením šiestich krajín

Umenie všetkých druhov zaplaví v druhom septembrovom týždni Košice na druhom ročníku Medzinárodného festivalu umenia TRANS/MISIE, ktorý je spoločným projektom divadiel zo šiestich krajín - Poľsko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Litva, Ukrajina. Organizátorom festivalu je Štátne divadlo Košice s podporou Ministerstva kultúry SR. Hlavnou témou festivalu bude v tomto roku 30. výročie udalostí z roku 1989.

Projekt Medzinárodného festivalu umení TRANS/MISIE sa zrodil v polovici júna 2017 v poľskom mestečku Lancut neďaleko Rzeszowa, kde zástupcovia divadiel z Poľska, Slovenska, Česka, Maďarska, Litvy a Ukrajiny podpísali memorandum o jeho vzniku. Partnerov projektu spája prihraničná poloha, ktorá praje vzájomnému prenikaniu kultúr. Základným cieľom festivalu, ktorý sa každoročne bude uskutočňovať v inom meste a v inom štáte, je vybudovanie spoločného priestoru, v ktorom budú zdieľané nápady a hodnoty, inšpirácia a motivácia a bude sa v ňom posúvať umelecké dianie. Hlavným programovým zameraním TRANS/MISIÍ je interdisciplinárnosť v oblasti umenia (divadlo, opera, hudba, film, výtvarné umenie, fotografia, performance, nové médiá a pod.). TRANS znamená cez a za a reprezentuje prekonávanie hraníc a aj hľadanie nových výrazových prostriedkov a prekračovanie ohraničení. MISIE odkazujú na úlohu umenia v každodennom živote komunít, nielen lokálnych, ale aj globálnych. Festival zároveň každoročne ponúkne inú základnú tému spojenú s históriou.

Hlavným titulom 2. ročníka festivalu v Košiciach je 30. výročie udalostí z roku 1989. Podujatia festivalu sa nebudú venovať len pádu komunizmu a pripomenutiu si tohto výročia. Budú sa zamýšľať aj nad vzťahom demokracia verzus diktatúra, nad pádom akejkoľvek garnitúry a momentom zmeny, ktorý takýto pád prináša, a nad tým, ako sa s takým momentom spoločnosť vyrovnáva. Tak, ako pri premiérovom ročníku, aj v Košiciach budú jednotlivé dni, od nedele 8. septembra do soboty 14. septembra, venované vždy inému štátu a ich program pripravia partnerské zahraničné divadlá spolu so svojimi partnermi. Prvý a posledný deň festivalu budú slovenské. Na ich programe sa bude podieľať nielen Štátne divadlo Košice, ale aj ďalšie domáce kultúrne inštitúcie.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...