Vyhľadávanie:

Každý veľký výsledok sa rodí vďaka tímovej práci

Každý veľký výsledok sa rodí vďaka tímovej práci

Hranicu milión päťsto tisíc hodín odpracovaných bez úrazu dosiahli aj v DZ Zušľachťovne a Obalová vetva

Bezmála dvesto zamestnancov divízneho závodu Zušľachťovne a Obalová vetva zaplnilo v utorok ­6. júna jedáleň ÚMD, aby si pri pracovných raňajkách spolu so svojim hostiteľom, prezidentom spoločnosti U. S. Steel Košice Scottom Buckisom, pripomenuli úspech v oblasti bezpečnosti práce v podobe jeden a pol milióna hodín odpracovaných bez úrazu. Na spoločnom stretnutí nechýbali viceprezident pre výrobu Marcel Novosad, zástupca generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu Róbert Meitner a riaditeľ divízneho závodu Tibor Kovács.

„Výsledok jeden a pol milióna hodín odpracovaných bez úrazu nie je čosi, čo sa dosahuje ľahko.  Dá sa to jedine vďaka oddanosti, tvrdej práci i tomu, že každý sleduje nielen svoju vlastnú prácu, ale dbá aj o bezpečnosť kolegov v svojej blízkosti. Je to výsledok tímovej roboty a za tú si všetci  zaslúžite vďaku,“ prihovoril sa prítomným valcovačom Scott Buckiso. „Musím však povedať, že z pohľadu bezpečnosti práce nemáme za sebou ľahký rok,“ dodal, poukazujúc na nedávny smrteľný úraz zamestnanca dodávateľskej firmy.  „Pracujete skutočne vo veľmi nebezpečnom prostredí, každý deň ste vystavení rizikám či už tekutého cínu alebo zinku, robíte v blízkosti  zložitých technológií. To všetko si od vás vyžaduje nonstop pozornosť,“ konštatoval a požiadal prítomných a ich prostredníctvom celé osadenstvo divízneho závodu, aby sa aj naďalej riadili pri práci bezpečnostnými predpismi a dávali jeden na druhého pozor.

Zástupca GM pre bezpečnosť a hygienu USSK Róbert Meitner zamestnancom zagratuloval a pridal aj dva údaje zo štatistiky, podľa ktorých zamestnanci DZ Zušľachťovne a Obalová vetva identifikovali v ostatnom hodnotiacom období v rámci HIRA 143 rizík, z ktorých 112 už bolo vyriešených. „A v rámci 5S auditov patríte v našej spoločnosti k lídrom. Gratulujem,“ povedal.

Valcovačom bude úspech v podobe jeden a pol milióna hodín odpracovaných bez úrazu pripomínať aj diplom, ktorý prevzal riaditeľ divízneho závodu Zušľachťovne a Obalová vetva Tibor Kovács z rúk prezidenta oceliarskej spoločnosti Scotta Buckisa. „Každý veľký výsledok sa rodí len v spolupráca vďaka tímovej práci,“ povedal riaditeľ hneď potom. „Sme druhým  najväčším závodom v železiarňach a udržať si také čisté konto a byť bez úrazu vyše roka je veľká vec. Prispievate k nej každý deň,“ obrátil sa na zamestnancov a poďakoval im za spoločný výsledok. „A keď navštevujem zákazníkov môžem im povedať to, čo nie všetci naši konkurenti — za uplynulé ročné obdobie ste dostali od nás produkty o ktorých môžeme povedať, že pri ich výrobe sa nikto nezranil,“ konštatoval riaditeľ.

Téma bezpečnosť rezonovala aj po chutných raňajkách, keď bol čas na spoločné debaty.  S prezidentom sa dal na chvíľu do reči aj Jozef Malčický, operátor valcovacích procesov na 2-stolicovom tandeme, ktorý má za sebou vyše tridsaťročnú prax v železiarňach. Hovorili spolu nielen o potrebe dávať si pozor na riziká vo výrobe, ale aj o nutnosti všímať si svojich kolegov, a to aj z externých firiem. „Všetci by mali byť  čo sa týka bezpečnosti na jednej frekvencii,“ poznamenal Scott Buckiso. Podľa názoru J. Malčického by recept na bezpečnú prácu mal poznať vo fabrike každý. „Malo by to fungovať ako jeden futbalový tím, aby zodpovedal každý za každého. A keď sa urobí chyba, riešia ju všetci, nielen jeden z nás. Musí to byť tímová práca,“ nechal sa počuť dlhoročný železiar.

Operátor podporných procesov pozinkovacích liniek 1 a 2 Vladimír Adamčo nad otázkou prezidenta, ako vyzerá bezpečnosť na jeho pracovisku, dlho nerozmýšľal. „Za posledných dvadsať rokov sa to veľmi posunulo a hlavne vďaka príchodu U. S. Steel do Košíc sa rapídne zlepšila bezpečnosť práce. Riešime v tomto smere veľa projektov, zamestnanci podávajú podnety. I preto máme  dosť veľa vecí, aj čo sa týka  napríklad roztaveného kovu, ošetrených,“ naznačil valcovač, ktorého si nadriadení vážia i pre jeho proaktívny prístup k tvorbe pracovno-bezpečnostných postupov a k odhaľovaniu rizík. Sám kedysi utrpel pracovný úraz a aj preto, ako povedal, sa pozerá pri spracovávaní  postupov bezpečnej práce z iného uhla ako iní zamestnanci a kolegovia na linke. So Scottom Buckisom sa zhodli na tom, že ak sa človek pri práci neriadi bezpečnostnými predpismi, lebo si ju chce zjednodušiť či urobiť po svojom, riskuje úraz. „Myslím si,“ doložil V. Adamčo, „že je dôležité nepodceňovať v robote žiadnu situáciu a že myslenie v oblasti bezpečnosti ľudí je už iné než pred rokmi. Pretavilo sa aj do ich osobného života. Veď rizikám sme vystavení všade. Tak v práci ako aj súkromnom živote.“

Milan Šturm, predák, zámočník a opravár zo strojnej údržby dynamolinky prezidentovi potvrdil, že on i jeho kolegovia vedia, že pri vystavení rôznym nebezpečenstvám je tu pravidlo Stop. „Viem,“ povedal, „že každý úraz, či už je spôsobený v práci alebo doma, znamená pre človeka veľkú bolesť. Treba sa ich vyvarovať...“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...