Vyhľadávanie:

Kde a ako budeme bývať

Kde a ako budeme bývať

Stovky eur na ekologické projekty z dielne žiakov a učiteľov základných škôl

Sedem ekologických projektov z dielne žiakov a pedagógov základných škôl v Košickom regióne podporí v rámci programu Kde a ako budeme bývať spoločnosť U. S. Steel Košice. Rozhodla o tom výberová komisia, zložená zo zástupcov košickej oceliarne, mimovládnych organizácií, Úradu Košického samosprávneho kraja, štátnej správy i študentov ešte začiatkom tohto mesiaca. Symbolické šeky na ich realizáciu, v súhrnnej výške 6 700 eur, si zástupcovia víťazných škôl prevzali z rúk viceprezidenta pre riadenie externých služieb a vzťahov U. S. Steel Košice Miroslava Kiraľvargu, námestníka primátora mesta Košice Mareka Vargovčáka a Paulíny Urdovej z Občianskeho združenia Sosna, ktoré bolo hlavným administrátorom súťaže. Na slávnostnom vyhodnotení programu, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň v pondelok, 22. marca, na Svetový deň vody v priestoroch Starej radnice v Košiciach, nechýbali okrem detí a učiteľov zo všetkých súťažiacich škôl i starostovia obcí Ždaňa, Žbince a Vojčice, Mestskej časti Košice-Poľov a ďalší hostia.

"Bezpečnosť našich zamestnancov a životné prostredie patria medzi najdôležitejšie oblasti, v ktorých sa naša spoločnosť angažuje," prihovoril sa prítomným viceprezident Miroslav Kiraľvarga. "Aj preto už siedmy rok podporujeme iniciatívy žiakov základných škôl, ktorí sa snažia prispieť k tomu, aby prostredie, v ktorom žijeme, bolo krajšie, lepšie. Také, aby sme sa v ňom dobre cítili." Poďakoval sa školákom za to, že sa spolu s učiteľmi zapojili do súťaže a všetkým zaželal veľa dobrých nápadov aj v budúcnosti.

To, ako pomáha grantový program podporovať praktickú činnosť detí i dospelých pri tvorbe a ochrane životného prostredia, potvrdili aj prezentácie minuloročných úspešných projektov. O svojej práci na nich, skúsenostiach i konečnom výsledku hovorili žiaci zo základných škôl v Trstenom pri Hornáde, Vojčiciach a Michalovciach.

Paulína Urdová z Občianskeho združenia SOSNA v rámci oficiálneho vyhlásenia výsledkov uviedla, že o podporu sa v siedmom ročníku grantového programu Kde a ako budeme bývať, ktorého cieľom je zvyšovať povedomie mládeže v oblasti starostlivosti o životné prostredie, uchádzalo dovedna sedemnásť základných škôl z Košického kraja. "Úroveň projektov z roka na rok stúpa. Preto mala výberová komisia pri rozhodovaní, ktorý z nich získa finančnú podporu na svoju realizáciu, mimoriadne ťažkú úlohu," konštatovala. Komisiu, zdôraznila, nakoniec najviac presvedčili projekty základných škôl z Michaloviec, Vojčíc, Rakovca nad Ondavou, Košíc a Žbiniec, ktoré sa zaoberajú problematikou znižovania množstva odpadu, likvidáciou čiernych skládok, budovaním školských záhrad, kompostovísk, separovaním druhotných surovín či aktivitami na zvyšovanie ekologického povedomia medzi deťmi, ale i dospelými.

O pekný kultúrny program sa postarali chlapci a dievčatá z tanečného súboru Slniečko pri Základnej škole T. J. Moussona v Michalovciach s choreografiou Sen planéty Zem i speváčka Petra Humeňanská. Zaslúžený obdiv vzbudilo aj stretnutie s horolezcom a fotografom Milanom Kapustom, ktorý sa podelil s obecenstvom o zážitky zo svojich výprav i prostredníctvom fotografií s environmentálnou tematikou z rôznych kútov sveta.

Víťazné projekty Kde a ako budeme bývať

  • Znižovanie množstva odpadu - ZŠ Rakovec nad Ondavou (730 eur)
  • Záhrada pre pohyb a úžitok - ZŠ Vojčice (900 eur)
  • Školské kompostovisko a šachová záhradka - ZŠ Gemerská, Košice (eur)
  • Príroda, to si aj Ty - ZŠ Jenisejská, Košice (1 320 eur)
  • EKOnato v Separkove - ZŠ Moussona, Michalovce (1 200 eur)
  • Návraty - ZŠ Švermu, Michalovce (900 eur)
  • Eko-učko - ZŠ a MŠ Žbince (650 eur)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...