Vyhľadávanie:

Kde niet žalobcu, niet ani sudcu

Kde niet žalobcu, niet ani sudcu

Občianske združenie Pomoc obetiam násilia má poradňu i v Košiciach

Anetta Smiková
Anetta Smiková

Odviedla deti do školy, sadla si na lavičku v parku a dožičila si zopár minút iba pre seba. Myšlienky na muža, ktorého kedysi toľko ľúbila a ktorý jej len zopár týždňov po svadbe začal robiť zo života peklo, sa jej však neodbytne vracali. Vždy len dávala. Taká bola pravda. No čo by človek pre lásku neurobil? Iba na jeho naliehanie dala v práci výpoveď a zostala doma. Ako jej vtedy kolegyne závideli. A potom? Ani ju tak nebolelo prvé zaucho, ako pohľad na nenávisťou znetvorenú tvár človeka, ktorý jej odrazu pripadal tak cudzí...

K fackám časom pribudli kopance, vyhrážky... Bez dôvodu. Začala dostávať naozajstný strach. Časom otupela. Nikdy nenabrala odvahu zdôveriť sa niekomu so svojím trápením. Rodičia už nežili, a svetu nechali iba ju. A priatelia? Dávno už žiadnych nemá. A kto by jej aj uveril, že ten šarmantný, vždy usmievavý a príťažlivý muž, uznávaný špecialista a odborník, ktorého si vo firme vysoko vážia, sa doma mení na zviera? Uzavrela sa do seba. Pokorne prijímala svoj osud. Odísť nebolo kam. Všetku svoju lásku venovala deťom. Sú to jediné, čo má. Pre nich sa oplatí žiť. Potrebujú ju. Nesmie dovoliť, aby sa im niečo stalo. Lenže včera dostal Marek od otca poriadnu bitku iba za to, že nedojedol večeru. Keď ho bránila, ušlo sa aj jej... Zahľadela sa na okoloidúci mladý pár tlačiaci pred sebou kočík, potom jej zrak pritiahol láskavý postarší muž pomáhajúci, pravdepodobne svojej polovičke, usadiť sa na lavičku... Akoby jej svet na okamih ponúkol holú pravdu. Trasúcou sa rukou nahmatala vo vrecku malý letáčik. Našla ho ešte včera, pred ďalším vyčíňaním muža, v schránke. Chvíľu ho nerozhodne žmolila v dlani. Napokon vstala a zamierila k telefónnej búdke. Keď sa v slúchadle ozval príjemný hlas, skoro to vzdala. "Prosím, tu je linka pomoci obetiam..."

Myslíte si, že je tento príbeh len akousi fikciou a ak nie, že je iba ojedinelý? Anetta Smiková, obchodná referentka na úseku riaditeľa NAFTA a globálne trhy v U. S. Steel Košice, ktorá popri svojej náročnej práci zastáva vo voľnom čase i funkciu koordinátorky košickej regionálnej poradne Pomoc obetiam násilia, by vás iste vyviedla z omylu. Žiaľ. Podľa dostupných štatistík je na Slovensku týraná každá piata žena. Z traumatizujúceho vzťahu sa len veľmi ťažko vymaní sama. Domáce násilie tak ostáva dlho, ak nie navždy, utajené. Hanba a strach. To sú najčastejšie príčiny, prečo týrané ženy, ale i deti a starí ľudia, mlčia. A svedkov niet. Aj keď sa domáce drámy často odohrávajú za nemého svedectva susedov, ale aj blízkych príbuzných. Tam, kde niet žalobcu, nie je ani sudca. Anetta Smiková si to vzhľadom na svoje doterajšie skúsenosti z práce v košickej poradni, ktorá vznikla v lete minulého roka, uvedomuje veľmi dobre. Na Slovensku je takýchto pobočiek dovedna osem. "Žijú" z rôznych grantov a dotácií a sú členmi Európskeho fóra služieb obetiam. Poskytujú právne rady, psychologickú, emocionálnu i praktickú pomoc ľuďom, ale aj ich príbuzným a blízkym, ktorí sú, alebo sa odôvodnene obávajú, že sa stanú, obeťami trestnej činnosti i takzvaného tichého, domáceho násilia. Nielen fyzického, ale aj psychického, či v podobe silnej sociálnej izolácie a ekonomického nátlaku. Bezplatne...

"Pri napĺňaní svojho poslania dodržiavame veľmi striktné pravidlá, vrátane diskrétnosti," vraví Anetta Smiková. "Pri konzultáciách s klientom je vždy prítomný právnik i psychológ. Ak sa viete vžiť do situácie človeka, ktorý sa dlho odhodlával, čakal mesiace ba i roky, kým sa rozhodol požiadať niekoho o pomoc, potom pochopíte, aká je ich prítomnosť potrebná. Stretávame sa s problematickými vzťahmi, ktoré sa doma vlečú roky. Najmä týrané ženy dlho váhajú. Boja sa. Aby si partner svoju zlosť nevylial na deťoch. Ale často sa aj hanbia pred okolím, ba dokonca i vlastnou rodinou. Bežná je aj citová naviazanosť ženy na tyrana. Aj keď ju bíjava. Neraz počujeme, že sa brali lásky, že sa rozvádzať nemieni, len strašne chce, aby sa to nejako zmenilo. V mnohých prípadoch to však nejde. My nepresviedčame, len poradíme, pomôžeme..."

Ojedinelými klientmi poradní nie sú ani obete dopravnej nehody a tiež muži. Doženie ich tu napríklad psychické vydieranie ženy, najmä po rozvode. Tie majú zasa iné zbrane, než päste. Neumožňujú bývalým manželom stretávať sa s deťmi, pôsobia na ne tak, aby sa s otcami nechceli schádzať... "V našej poradni majú dvere otvorené nielen týrané ženy, ale všetci, ktorí sa stali obeťami trestných činov, domáceho násilia, nešťastných udalostí. Naším cieľom je ochraňovať ich práva minimálne rovnako, ako sú ochraňované práva páchateľov. Aby vyšetrovanie, trestné konanie a s tým súvisiace úkony neprehlbovali u obetí stres či traumu, sprevádzame ich i na súdne pojednávanie, pomáhame pri úradnom vybavovaní a poskytujeme aj sociálne poradenstvo," vysvetľuje na záver Anetta Smiková.

Košická regionálna poradňa Pomoc obetiam násilia sídli na Zádielskej ulici č. 1 v budove Pedagogicko-psychologického centra a je otvorená každý štvrtok od 14.00 do 17.00 hodiny. So žiadosťou o pomoc sa možno obrátiť aj telefonicky, a to na čísle 0907 411 600.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...