Vyhľadávanie:

Keď je ráno najsmutnejšou časťou dňa

Keď je ráno najsmutnejšou časťou dňa

Európsky deň depresie bol po prvýkrát aj na Slovensku

Depresia. Nie je to len obyčajný žiaľ, ako sa mnohí domnievajú, ktorý človeku hlodá v duši. Ten vzniká po nepríjemnom zážitku či strate niekoho alebo niečoho dôležitého. Vtedy je psychologicky zrozumiteľný, odôvodniteľný. Jeho intenzita a trvanie sú úmerné vyvolávajúcej príčine. Depresia je choroba, duševný stav prejavujúci sa skleslosťou, vnútorným napätím, smútkom, nerozhodnosťou... Ale aj stratou záujmu o seba, svoje okolie, poklesom sebavedomia, seba obviňovaním či pocitom viny. Ľudia s depresiou menia svoje stravovacie návyky, strácajú chuť do jedla a následne telesnú hmotnosť. Spánok im neprináša pôžitok, ráno je pre nich najsmutnejšou časťou dňa. Depresia je jedným z najčastejších problémov, ktoré ľudia v živote zažijú. Odborníci vravia, že u každého človeka sa klinicky významná depresia objaví aspoň raz za život.

Štatisticky hovoria o tom, že na svete dnes trpí depresiou približne 110 miliónov mužov a žien, počet depresívnych pacientov stúpa každý rok o 3 percentá. A na Slovensku? Podľa informácií Evy Pálovej, koordinátorky kampane Európsky deň depresie, ktorý sa minulý týždeň, 10.októbra, uskutočnil po prvýkrát aj na Slovensku, nie sme na tom práve najlepšie. "Pre porovnanie, v roku 2001 bolo v psychiatrických ambulanciách na Slovensku uskutočnených 1 milión 100 tisíc vyšetrení, v roku 2006 až 1 milión 615 tisíc. Z toho bolo približne 30 tisíc pre depresívne poruchy. Ďalších asi 20 tisíc pacientov malo diagnózu úzkostných, neurotických a stresových porúch," hovorí E. Pálová, podľa ktorej bolo v roku 2006 na Slovensku hospitalizovaných 33 000 pacientov s psychickou poruchou. Takmer 4500 z nich pre depresiu.

Depresia je pritom hlavnou príčinou samovrážd - vo vyššom veku sa podpisuje až pod 90 percent samovrážd, pričom v krajinách Európskej únie je percento samovrážd najvyššie vo vekovej skupine nad 75 rokov. Podľa štatistík zomrelo v EÚ v roku 2006 takmer 58 000 ľudí v dôsledku samovraždy, zatiaľ čo na následky dopravných nehôd pripadalo "iba" 50 tisíc úmrtí. Občan EÚ má desaťnásobne vyššiu šancu, že zomrie v dôsledku samovraždy, než na ochorenie AIDS...

Cieľom kampane bolo upozorniť na problém depresie a destigmatizovať toto ochorenie. Postihuje čoraz väčší počet ľudí, viditeľný je tiež posun k nižším vekovým kategóriám. Čo môžete urobiť sami pre seba? Lekári radia: nečakajte až pohár pretečie - zverte sa niekomu so svojimi pocitmi. Skúste cvičiť - je známe, že to často pomôže zmierniť depresiu. Zamyslite sa nad tým, či je vaša strava vyvážená. Vyhnite sa veľkým dávkam alkoholu, ktoré nepochybne môžu vyvolať depresiu len čo pominie bezprostredné uvoľnenie. Netrápte sa tým, že málo spíte, ak vám to pomôže, čítajte si knihu alebo počúvajte rádio. Uvedomte si, že depresia nie je prejavom slabej povahy, ale že ide o chorobu, z ktorej sa zase uzdravíte i keď tomu teraz nie je ľahké uveriť. Keď však depresia trvá dlhší čas, rozhodne navštívte lekára.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...