Vyhľadávanie:

Keď padali nielen teplotné rekordy

Keď padali nielen teplotné rekordy

Extrémne horúčavy dali síce zabrať,ale zvládli sme ich

Minulotýždňové horúčavy dali každému poriadne zabrať. Teplotné rekordy namerané na Slovensku padali každý deň a prinášali so sebou aj viacero problémov. Unavení z horúčav boli ľudia, médiá chrlili správy o zdravotných kolapsoch po celom Slovensku, a zdá sa, že umorená z neobvyklých horúčav bola aj samotná príroda, veď na viacerých miestach, aj v našom regióne, sa vyskytli tropické búrky sprevádzané krupobitím. Život však musel ísť ďalej, výroba v oceliarskom podniku si nemohla zobrať "dovolenku". O divíznom závode Energetika sa hovorí ako o srdci podniku, horúčavy - nehorúčavy, finálnym i obslužným závodom bolo treba dodať dostatok elektrickej energie, vody, ďalšie energetické médiá. Ako sa darilo energetikom všetko v týchto horúcich dňoch zvládať, bola sa Oceľ východu presvedčiť v piatok priamo v Energetike.

"Extrémne horúčavy," povedal riaditeľ divízneho závodu Energetika Ján Petko, "môžu mať negatívny dopad na zabezpečenie dostatku energie. Možno si niektorí pamätajú, že pred tromi-štyrmi rokmi nastal v Európe a USA rozpad energetickej siete pre horúčavy. Rozpad však nespôsobila samotná teplota, ale vysoká spotreba energie v domácnostiach. Naplno išli klimatizačné a chladiace zariadenia v domácnostiach, pričom ich siete a zdroje technicky neboli schopné pokryť zvýšenú spotrebu. Tento problém v spoločnosti USSK nehrozí. Naša schopnosť vyrobiť a preniesť zvýšenú spotrebu energie je aj v lete zabezpečená. Veľkým rizikom v období extrémnych horúčav však môžu byť obyčajné búrky, alebo búrky z tepla sprevádzané bleskami, ktoré môžu viesť k poškodeniu elektrozariadení s následným skratom a vypadávaním technológie."

Vo vnútri USSK sme tohto roku ešte tento problém nemali, ale stalo sa, že počas intenzívnych búrok na Slovensku alebo v regióne vypadla chemická úpravňa vôd v Krásnej nad Hornádom a čistička v Sokoľanoch, ktoré sú napájané zo siete VSE. Výpadky však boli len niekoľkominútové a nemali výrazný vplyv na chod firmy. "V súčasnosti, aj napriek extrémnym horúčavám, chladenie priemyselnej vody zvládame. Lenže v niektorých starších či viacej namáhaných vežiach sme už tesne pod limitom."

Extrémne horúčavy sa v USSK prejavili tiež na zvýšenej spotrebe pitnej vody. Ľudia sa častejšie umývajú, sprchujú a pijú, hoci pomenej ako v minulosti, keďže na pracoviskách máme automatické dávkovače vody. Podľa Jána Petka však pitná voda z vodovodných kohútikov je v USSK aj v súčasnosti zdravotne bezchybná, čo dokazujú pravidelné laboratórne testy. Zamestnanci USSK ju môžu bez obáv stále piť.

Tropické horúčavy teda energetici zatiaľ zvládli bez vplyvu na chod fabriky. Hrozba búriek tu však je. "Sme na ne technologicky pripravení," hovorí Petko, "máme prijaté opatrenia, ale vylúčiť sa to celkom nedá. Búrky sú pre nás najväčšie riziko." Paradoxom je, že energetici aj teraz, v horúcom počasí, pracujú i s veľmi nízkymi teplotami pri výrobe kyslíka, kde je teplota až mínus 160 stupňov Celzia. V teplárni Energetiky v piatok dopoludnia bolo dosť horúco. "V teplárni je situácia trochu komplikovanejšia," konštatoval Ján Petko. "Pracujeme tu s vysokými teplotami a keď je horúce počasie, situácia vo vnútri haly nie je taká ideálna, pracovné podmienky sú tam zhoršené. Pracovať v kotolni alebo strojovni je teraz dosť ťažké, preto zamestnancom odporúčame, aby dodržiavali pitný režim a majú aj častejšie a dlhšie prestávky v práci, aby si oddýchli na čerstvom vzduchu. Teraz v takom horúcom počasí sa tam nedá dlhodobo robiť."

V teplárni v piatok na rannej zmene pracovali aj strojníci a elektrikári pod vedením Štefana Kolumbera na oprave turbogenerátora č. 2, opravu riadil Róbert Tuschl. Zástupca vedúceho prevádzky údržba Karol Nezval pre Oceľ východu povedal. "Horúčavy zvládame naozaj ťažko, ľudia musia zachovávať pitný režim, posielame ich stále na vzduch, skúšame ich vymieňať." Vedúci zmeny Róbert Jochman potvrdil, že dodržiavanie pitného režimu je naozaj to najdôležitejšie, aj vďaka tomu nemali žiadne problémy. "Najhoršie je to večer po 18. hodine, kým slnko nezapadne," prezradili nám energetici v teplárni.

Oproti strojníkom to trochu lepšie mali energetici vo velíne kotlárne. Strojník Dušan Lehotský, ktorý pracuje v železiarňach už od roku 1979, na monitoroch sledoval chod napájacích čerpadiel. Vo velíne boli aj predáci František Kmec a Miroslav Ďurčov, ktorí si už v Energetike odkrútili desiatky rokov. Aj oni na monitoroch kontrolovali chod kotlov a turbogenerátorov č. 1 až 4, hodinové údaje, chod zariadení. Vďaka klimatizácii a pitnému režimu však zamestnancom velína horúčava nerobila problém. Zatiaľ dva roky si v USSK odkrútil plynový dispečer Bartolomej Hintoš, ktorý sledoval tlaky v rozvodoch vysokopecného, koksárenského a zemného plynu. Hoci zatiaľ naberá na skúsenostiach v oceliarskej firme, bohaté skúsenosti má s chovom exotických vtákov, má ich doma rovno osemdesiat. Vo velíne na letnej praxi bola študentka Miriama Takáčová, ktorá v SOU hutníckom už tretí rok študuje počítačové siete. "Vo velíne sa mi celkom páči, som spokojná, je tu dobrá atmosféra, ľudia ústretoví, priateľskí k druhým i sebe navzájom, snažím sa tu byť užitočná. Po skončení strednej by som rada študovala ďalej na vysokej." Humorom sršal Daniel Grác, ktorý v Energetike pracuje od skončenia školy, teda už dvadsať rokov a pochvaľoval si najmä svojich kolegov. Chlapi vo velíne spoločne konštatovali, že horúčavy zvládajú pomerne dobre. "Vo velíne by sa nám však zišla nová klimatizácia, táto už dosluhuje," dodali.

Minulý týždeň teda padali historické teplotné rekordy. Ľudia v divíznom závode Energetika, ale aj koksári, vysokopeciari, oceliari, valcovači, údržbári a všetci ďalší, sa však s nimi dokázali popasovať. V náročných podmienkach dokázali to, čo firma od nich potrebovala - realizovať všetky výzvy, ktoré výroba so sebou prináša.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...