Vyhľadávanie:

Keď sa remeslo stane hrou

Keď sa remeslo stane hrou

V Drienovci dokončujú ďalší projekt programu Spoločne pre región

Základnú konštrukciu zo silných drevených trámov už postavili. Treba ešte lexanom, ktorý spolu s drevenými doskami namontujú i na obvodové steny črtajúcej sa budovy, zakryť strechu. A dvojpodlažný multifunkčný priestor na trávenie voľného času, pri výstavbe ktorého dominujú prírodné a recyklované materiály, bude v Tvorivom dome na vidieku v Drienovci realitou. Jeho šéfka Jana Zitová je presvedčená, že keď začne slúžiť, pritiahne ďalších mladých, ktorým tvorba všakovakých dielok učarovala.

"Vidiek, žiaľ, neposkytuje veľa možností pre deti a mládež z miestnej komunity na zmysluplné prežívanie voľného času. Po skončení prác na zriadení malého múzea remesiel, ktoré sme pomenovali Veci a vecičky, sme začali vnímať veľký záujem detí vyskúšať si postup tradičných remesiel. A práve to im umožníme vo vytvorenom multifunkčnom priestore, ktorý by mal slúžiť ako veľká tvorivá dielňa, kde by sa remeslo stalo hrou. A to nielen pre miestne deti, ale aj deti prichádzajúce k nám z okolitých dedín. Kým prízemie bude slúžiť na malé remeselné aktivity zamerané na keramiku, textil a prácu s drevom, na poschodí plánujeme zriadiť galériu, kde by sme diela, ktoré tu vzniknú aj na maliarskych plenéroch, vystavovali," ozrejmila zámer projektu Remeslo hrou, ktorý dostal v rámci programu Spoločne pre región z dielne spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie zelenú. Ako náhradný. Stalo sa tak po tom, čo obec Kapušany, ktorá pôvodne grant získala, musela od svojho plánu, estetizovať a spríjemniť okolie prameňa Čurek pod Kapušianskym hradom, upustiť. Kvôli masívnym zosuvom pôdy, ktoré dedinu pri Prešove postihli v júni tohto roku...

Multifunkčný priestor budujú v Drienovci aj za pomoci rómskych dobrovoľníkov, ktorí už v Tvorivom dome na vidieku pracovali a majú k nemu vzťah. Už aj preto, že ich deti sem chodia veľmi radi maľovať.

Konzultáciami pri príprave riešenia multifunkčného priestoru a odbornou pomocou pri vytváraní edukačného miesta, určeného pre tvorivé a emeselné činnosti, sa do realizácie projektu zapojila i Jana Šlosárová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice. "Páčila sa mi myšlienka ľudí z neziskovej organizácie Tvorivý dom na vidieku učiť mladých, predovšetkým deti, remeselným zručnostiam hravou formou. Určite tu vzniknú nádherné dielka," zdôvodnila, prečo sa pod projekt podpísala. Ak všetko dobre pôjde, už koncom novembra by mal byť hotový. Deti už na nové príležitosti netrpezlivo čakajú.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...