Vyhľadávanie:

Klasické žiarovky končia

Klasické žiarovky končia

EKO ZAUJÍMAVOSTI

Klasické žiarovky so spotrebou 100 W a viac sa s definitívnou platnosťou prestanú v krajinách EÚ vyrábať už od 1. septembra tohto roku. Postupne zmiznú aj z našich predajní. Každý ďalší rok, vždy k rovnakému dátumu, čaká rovnaký osud 75, 60 a 25-wattové číre žiarovky. Úplný zákaz predaja klasických žiaroviek s čírym sklom a závitom typu E27 je stanovený na rok 2012. Nahradia ich ekologické a úsporné zdroje svetla. Podľa Európskej komisie vďaka ich zavedeniu ušetrí každý Európan za elektrinu ročne od 25 do 50 eur, teda 753,18 až 1 506,30 korún. Bežné žiarovky spotrebujú tri až päťkrát viac elektriny, než ich úspornejšie alternatívy. Zaujímavá je informácia, že ročná spotreba elektriny na svietenie v krajinách EÚ dosiahla pred dvomi rokmi 112 terawatthodín, čo zodpovedá 45 miliónom ton oxidu uhličitého. Úspora má predstavovať 40 terawatthodín elektriny ročne. Toľko za rok spotrebujú napríklad v Rumunsku.

Podľa európskeho komisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa nahradíme svetlá z predminulého storočia výkonnejšími technológiami a európske domácnosti budú pritom mať rovnakú kvalitu osvetlenia, ktoré však bude úsporné voči energii, CO2 i peňaženke.

Aké sú alternatívy? Súčasný trh ponúka v podstate tri - halogénové žiarovky, kompaktné úsporné žiarivky a LED zdroje svetla. Halogénové žiarovky síce poskytujú najkvalitnejšie svetlo, úspory energie však iba 20 až 30 percent. Ich životnosť je v porovnaní s obyčajnými žiarovkami dvojnásobná. Kvalitné kompaktné úsporné žiarivky vydržia svietiť 10 až 20-krát dlhšie a ušetria 80 percent energie. Najmodernejšou náhradou je LED zdroj svetla - životnosť má približne 50 tisíc hodín, usporí 80 percent energie, no zatiaľ nahradí len slabšie, asi 40-wattové žiarovky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...