Vyhľadávanie:

Kontrasty Ervína Brauna a Ladislava Škovrana

Kontrasty Ervína Brauna a Ladislava Škovrana

Ďalšia výstava košických výtvarníkov

Galéria
Ladislav Škovran (uprostred) a Ervín Braun (vpravo) v rozhovore s riaditeľom pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Jánom Bačom.

Kontrasty. Pod týmto názvom sa v Galérii U. S. Steel Košice predstavujú ďalší dvaja košickí výtvarníci - Ervín Braun a Ladislav Škovran. Vernisáž, za účasti početného publika, otvoril 4. novembra 2004 riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice Ján Bača.

Už pri pohľade na vystavené obrazy je zrejmé, že napriek priateľstvu a spoločnému vzťahu k prírode, umeniu a životu, je tvorba obidvoch umelcov odlišná. Kým u jedného prevláda architektonické videnie, druhý sa nechal ovplyvniť krásou rastlinstva. Rôzna je i technika maľby. Čo ich spája, to je, povedané slovami kunsthistoričky Andrey Martinovej, ktorá autorov na vernisáži predstavila, monumentálnosť a profesionalita prevedenia.

Štyridsaťosemročný Ervín Braun vyštudoval grafiku na SUPŠ, potom študoval architektúru na VŠVU v Bratislave. Popri tom sa venoval aj štúdiu maľby a kresby. Učí na Strednej umelecko - priemyselnej škole v Košiciach a paralelne pokračuje v tvorbe. Osudnou sa mu stala maľba, v ktorej spája geometrickú presnosť architektúry so svetom snov, fantázie a vzťahom k prírode. So svojimi prácami sa prezentoval na niekoľkých individuálnych i kolektívnych výstavách na Slovensku, v Čechách, v Poľsku, Austrálii, na Kube i v Izraeli. Jeho obrazy sa nachádzajú v súkromných zbierkach v Austrálii, Kanade, Indonézii, Belgicku, Holandsku i Nemecku.

O sedem rokov mladší Ladislav Škovran objavil v ostatnom čase žiarivý svet rastlinstva. Jeho obrazy obdivuhodnej farebnosti, ktoré si môžete pozrieť v Galérii, vysielajú na diváka množstvo pozitívnej energie. Autor týchto pastelov je v umeleckej obci známy aj ako dlhoročný reštaurátor umeleckých diel. Tomuto fachu sa venoval roky po skončení SUPŠ. Jeho rukami prešli obrazy umelcov zvučných mien, ako boli Mednyánszky, Klimkovič, Jasusch, Jakoby a ďalší. Sám Škovran sa mal možnosť umelecky obohatiť z osobných stretnutí s takými uznávanými umelcami, ako boli Štefan Roškoványi, Karol Csáko, Gejza Barci či Nikolaj Feďkovič. Vystavoval v Košiciach i zahraničí, v Nemecku, Švajčiarsku, na Ukrajine.

Nájdite si čas a príďte duševne pookriať pri pohľade na krásno. Výstava je otvorená denne od 8.30 do 16.00 hod. v budove Vonkajších vzťahov vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice do 25. novembra 2004. Predchádzajúcu výstavu Dušana Baláža a Pavla Kvoriaka si prezrelo vyše 250 návštevníkov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...