Vyhľadávanie:

Košice Invest 2015

Košice Invest 2015



V metropole východného Slovenska sa uskutočnila medzinárodná konferencia o investičných príležitostiach

Už siedmy ročník medzinárodnej konferencie Košice Invest 2015 sa uskutočnil minulý týždeň v metropole východného Slovenska. V hoteli DoubleTree by Hilton ho v utorok 3. novembra 2015 zorganizovali Americká obchodná komora v Slovenskej republike a magazín Forbes. Jedným z partnerov podujatia bola spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorú na rokovaní reprezentovali jej prezident Scott D. Buckiso a viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslav Kiraľvarga.

Rokovanie, ktoré otvorili výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory na Slovensku Jake Slegers a šéfredaktor magazínu Forbes Juraj Porubský, malo podobu štyroch panelových diskusií zameraných na súčasné i budúce príležitosti pre rozvoj Košíc a regiónu.

Primátor mesta Richard Raši označil Košice za najdynamickejšie sa rozvíjajúce mesto na Slovensku. V svojom príhovore a potom i spolu s rečníkmi v prvej panelovej diskusii venovanej možnostiam budúceho rozvoja Košíc, priblížil stratégie, pripravenosť i zámery mesta v tejto oblasti, načrtol výzvy v podobe rozvoja kreatívneho priemyslu, zmienil sa o investíciách do dopravnej infraštruktúry i niektorých pozitívnych impulzoch pre prílev ďalších zahraničných investícií. V tejto súvislosti spomenul projekty ako Európske hlavné mesto športu, Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, výstavbu Národného tenisového centra a iné.

Chargé d´Affaires Veľvyslanectva USA na Slovensku Liam Wasley vyzdvihol zmeny, ktoré sa v Košiciach udiali v posledných dvadsiatich rokoch. Priniesli rozvoj mesta aj regiónu i rozmach investičných príležitostí, ktoré na východ republiky prilákali veľkých investorov. Príkladom je nesporne U. S. Steel, ale i ďalšie úspešné firmy. "Z pohľadu priamych zahraničných investícií je najväčšou výhodou, že tu máte vzdelanú pracovnú silu, ktorá je najdôležitejšou súčasťou obchodného úspechu. Možnosti v tomto smere treba ďalej rozširovať," uviedol. Zmienil sa tiež o potrebe investovať viac do výskumu a vývoja. Kým v USA sú to približne tri percentá z HDP, na Slovensku necelé jedno percento. Za dôležitý označil vývoj nových produktov, bez ktorých nemožno dosiahnuť požadovaný rast. Z dlhodobého hľadiska treba, konštatoval, zamedziť korupcii pri priťahovaní priamych zahraničných investícií. Podmienky na podnikanie v košickom regióne i v našej krajine zhodnotil v krátkom vstupe z pozície zahraničného investora na Slovensku aj prezident košickej oceliarne. Zdôraznil, že U. S. Steel podniká v Košiciach už pätnásť rokov a rovnako ako jeho predrečník ocenil, že je tu množstvo talentovaných a vzdelaných ľudí, čo je badateľné aj na rozvoji služieb v oblasti IT sektora. "Naše podnikanie tu, ale aj v USA, je čoraz ťažšie. Ide o rôzne procesy a postupy, ktoré musíme dodržiavať a priebežne vyhodnocovať, aby sme boli naďalej schopní udržiavať krok s konkurenciou a ďalej investovať do rozvoja našej spoločnosti, aby sme uspokojili nároky našich zákazníkov," načrtol Scott Buckiso. Niektoré oblasti podnikania sú problematické, uviedol, ale stále sa vyvíjajú. Patrí k nim dopravná infraštruktúra, environmentálne zákony i ceny energií. "Náklady na elektrickú energiu sú na Slovensku v porovnaní s inými európskymi krajinami najvyššie, čo je dosť veľký problém pre investorov, ktorí na Slovensku hľadajú nové možnosti podnikania. Pre nás je to prekážka, ktorá nám bráni realizovať niektoré veľké kapitálové investície," konštatoval. Dodal tiež, že Slovensku sa podaril husársky kúsok, keď pritiahol Jaguar Land Rover, ale na to, aby táto krajina dosiahla udržateľný rast, či už sa to týka startupov alebo zahraničných investorov, bude určite nutné zmeniť pohľad na to, ako sú rozdelené ceny za energie. Prezident spomenul i to, že sme svedkami neférového dovozu ocele z Číny, s čím sa naša spoločnosť, i za oceánom, musí vyrovnávať už dlho. "Všetky krajiny by sa mali dohodnúť na dovozovej politike. Ďalej musíme rozvíjať infraštruktúru a diskutovať o tom, ako pristupovať k otázkam životného prostredia v európskom meradle."

Na margo problematiky korupcie prezident okrem iného zdôraznil, že U. S. Steel, ktorej súčasťou je košická oceliareň, sa veľmi striktne zameriava na dodržiavanie pravidiel etického podnikania.

Program konferencie pokračoval popoludní ďalšími dvoma panelovými diskusiami o príležitostiach pre rozvoj Košíc a kraja. Jeho účastníci rozoberali problematiku konkurenčných predností regiónu, odpovedali na otázku, prečo si IT firmy vybrali za miesto svojho podnikania Košice, v ďalšej časti diskutovali o výhodách východoslovenského regiónu a jeho metropoly z pohľadu vzdelanosti i pracovnej sily, tiež o vývojových a výmenných študijných programoch a cielenom vzdelávaní.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...