Vyhľadávanie:

Košice sú už trištvrte roka Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva

Košice sú už trištvrte roka Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva

Čo sa za ten čas v Košiciach zmenilo, koľko pribudlo dobrovoľníkov a projektov, do ktorých sa zapojili, ako to s dobrovoľníctvom v našom meste a regióne aktuálne vyzerá, tak to sa prišli presvedčiť zástupcovia miest, ktoré už boli alebo ešte len ašpirujú na titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva. V prvý deň ich trojdňového programu, 15. septembra 2019, ich privítal v Historickej radnici primátor mesta Jaroslav Polaček. Medzinárodnú skupinu viedla Gabriela Civico, riaditeľka Európskeho centra pre dobrovoľníctvo, ktoré sídli v Bruseli. „Za titulom Európske hlavné mesto dobrovoľníctva je množstvo úsilia a takých systémových zmien v mestských samosprávach, ktoré podporujú zapájanie sa obyvateľov do dobrovoľníckych aktivít,“ povedala na stretnutí Gabriela Civico. Potvrdili to zástupcovia viacerých európskych miest vrátane Berlína, Lisabonu, Záhrebu či dánskeho Aarhusu. Všetci sa zhodli na tom, že dobrovoľníctvo predstavuje dôležitý zdroj pre komunitný rozvoj. „Našou hlavnou výzvou je zapojiť do spolupráce a dobrovoľníctva malé a stredné firmy a ich zamestnancov,“ predstavila zámer Ilaria Ferraro, zástupkyňa talianskej Padovy, ktorá bude Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva v roku 2020.

Medzi lídrov firemného dobrovoľníctva patrí mnoho rokov spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorej dobrovoľnícke projekty, skúsenosti a odporúčania odprezentovala zahraničným hosťom Ľubomíra Šoltésová z vonkajších vzťahov. „Dobrovoľnícke projekty sa v našej firme tešia veľkej obľube, lebo ako zvykneme hovoriť, dobrovoľná pomoc obohacuje. Tých, ktorým pomáhame, aj tých, ktorí pomáhajú. V takej veľkej  firme, ako je naša, je však kľúčová premyslená organizácia a transparentná komunikácia pred aj po každom podujatí,“ podelila sa o niektoré skúsenosti Ľubomíra Šoltésová.

Dobrovoľníctvo má veľký potenciál nielen pre firmy pri podpore tímovej spolupráce a firemnej kultúry založenej na spoločných hodnotách, ale aj pri skvalitňovaní života v komunitách či posilňovaní vzťahu k svojmu regiónu. Medzinárodná výmena skúseností je vždy veľmi inšpirujúca a napomáha implementovať nové i overené riešenia v prospech obyvateľov Európy.

Viac o dobrovoľníctve v USSK a meste Košice:

https://www.usske.sk/sk/komunita/dobrovolnictvo

https://srdcevmeste.sk

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...