Vyhľadávanie:

Košické Vianoce budú opäť rozprávkové

Košické Vianoce budú opäť rozprávkové

Metropola východného Slovenska je už pripravená na tradičné Košické Vianoce, ktoré sa v tomto roku uskutočnia po jubilejný dvadsiaty piaty raz. Novinkou je, že vianočné trhy, kultúrny program na Hlavnej a množstvo sprievodných aktivít sa začne už túto nedeľu, 1. decembra.

Ako informoval na stretnutí s novinármi primátor mesta Jaroslav Polaček, program, ktorý vyvrcholí silvestrovskými oslavami príchodu nového roka 31. decembra na Hlavnej ulici, bude naozaj bohatý. Pozostávať bude z takmer šesťdesiatich hlavných i sprievodných podujatí, na ktorých sa zúčastní viac ako tisíc účinkujúcich.

Slávnostné otvorenie Košických rozprávkových Vianoc sa uskutoční pri súsoší Immaculata v predvečer Mikuláša - 5. decembra o 17.00 hod.  Súčasťou akcie bude neodmysliteľný príchod Mikuláša, Snehulienky, Anjela i Čerta, rozsvietenie vianočnej výzdoby na Hlavnej ulici, osvetlenia vianočného stromu, vystúpenie spevákov, tanečných skupín. Nebude chýbať ani vynikajúci hudobný hosť - obľúbený BYSTRÍK & BANDA. Úvodné vianočné otváracie skladby celého pro­gramu príde zaspievať známa Martina Schindlerová, ďalej tanečný súbor SZUŠ Viva Košice, Svetluška a ďalší.

Dominantou vianočnej výzdoby v centre je aj tento rok vianočný stromček – 22 metrov vysoký smrek, na ktorom bude žiariť 2 000 metrov animovanej svetelnej reťaze s takmer 14 000 LED svetielkami. K Hlavnej a Bielej ulici pribudne vianočne vyzdobená Uršulínska ulica s novými prvkami vychádzajúcimi z jednotného dizajnu mesta.

Na Hlavnej ulici bude v tomto roku opäť niekoľko nových 2D a 3D svetelných prvkov. Na Dolnej bráne sa rozžiari nádherná 5,5-metrová 3D vianočná guľa s prvkami „košickej vločky“, pri fontáne blízko Michalskej kaplnky budú svietiť 3D snehuliaci muzikanti. Chýbať nebudú ani veľké košické snehové vločky, či rybičky v spievajúcej fontáne. Pred historickou budovou Štátneho divadla premiérovo „pristanú“ nové nádherné veľké svetelné sane s vtáčikmi ťahané jeleňom. Súčasťou vianočnej výzdoby bude aj veľký adventný veniec pri Urbanovej veži. Na ňom budú po rekonštrukcii nainštalované 120 cm vysoké svietiace adventné sviece aj Betlehem, ktorý v roku 2017 dostal úplne nový šat, vrátane novej veľkej vianočnej hviezdy a kompletného osvetlenia..

Vianočné trhy sa začnú prvú adventnú nedeľu a budú bez plastov. Tohtoročnou novinkou pre účasť trhovníkov na vianočných trhoch je podmienka podávania jedál a nápojov výlučne v jednorazových nenávratných obaloch vyrobených z biodegradovateľných plastov alebo papierových obaloch.

Predaj primátorského punču tvorí významnú časť charitatívnych aktivít v rámci Košických Vianoc. Výťažok sa v tomto roku rovným dielom rozdelí medzi Arcidiecéznu charitu Košice, Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, DOMKO - Domov sociálnych služieb v Košiciach a ETP Slovensko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...