Vyhľadávanie:

Krajina nádeje

Krajina nádeje

Uskutočnila sa výtvarná súťaž zdravotne postihnutých detí

Krajina nádeje
Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže obohatili deti kultúrnym programom.

Aká je Krajina nádeje? Plná slnka, láskavých rúk mamy, rozkvitnutých lúk, rozprávkových bytostí, prítulných zvieratiek... Práve takto si ju vo svojej fantázii predstavujú zdravotne postihnuté deti z košických špeciálnych škôl, ktoré sa zapojili do už piateho ročníka výtvarnej súťaže. V pondelok tohto týždňa mohli ich práce obdivovať na vernisáži v priestoroch Slovenského technického múzea i Košičania. Spolu s výstavou sa tu uskutočnili aj oslavy Medzinárodného dňa detí.

Na obe podujatia prijali pozvanie i manželky viceprezidentov U. S. Steel Košice Mary Anne Connorová a Jennifer Scherrbaumová, ktoré si so záujmom prezreli nielen malé umelecké dielka, ale i tie najkrajšie, ktoré v súťaži vyhrali, ocenili malými pozornosťami.

Do súťaže, ktorú zorganizovala Okresná rada Slovenského zväzu zdravotne postihnutých Košice mesto za výdatnej sponzorskej pomoci spoločnosti U. S. Steel Košice, sa v tomto roku zapojilo 142 detí. V svojich prácach prezentovali rôzne výtvarné techniky a svoju nekonečnú fantáziu. Každá bola jedinečná a porota mala čo robiť, aby rozhodla spravodlivo. Nakoniec si ocenenie odnieslo desať žiakov. Zo Základnej špeciálnej školy v Ždani Ondrej Turták, Ernest Matta a Miroslav Juhász, zo ŠZŠ na Odborárskej ulici Sabina Mórová a Zoltán Gábor, zo ŠZŠ Inžinierska Miroslav Markabus a Pavol Šimko, zo Špeciálnej školy pri FNsP Košice Martin Mirga a zo ŠZŠ Rovníková Slávka Balogová a Pavol Tóth.

"Svet zdravotne postihnutých detí sa v mnohom vzďaľuje od sveta zdravých," povedala Mária Schurgerová zo Slovenského zväzu zdravotne postihnutých. "Jedno však majú spoločné - nevinnú naivitu a vieru vo všetko dobré. O týchto skutočnostiach nás presviedčajú mnohorakými spôsobmi. Neposledným z nich je aj zapojenie sa do tejto výtvarnej súťaže, ktorej cieľom je pokračovať v rozvíjaní prirodzeného umeleckého talentu a schopnosti detí so zdravotným postihnutím a posilňovať tým ich sebavedomie a uvedomenie si vlastnej hodnoty."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...